"Просто ни писна от кражбите", обяснява Даниел Идзковски от Сан Францисо. "Последната капка бе случаят с един приятел, който паркира много скъпото си електрическо колело пред супермаркет, след това отидохме да хапнем и да поговорим. Когато се върнахме, колелото го нямаше. Изкрещях - защо ключалките не са му гръмнали топките!"

Приятелят му бил с две ключалки. Идзковски обаче бързо разбрал, че първоначалната му идея не била особено практична или законна, разказва британският в. "Гардиън"

Той е един от изобретателите на SkunkLock, модерен катинар за велосипеди, който ще остави следа върху всеки, който се опита да задигне екотранспорта ви.

С правилните инструменти - преносима елекрическа резачка - всеки може да пререже най-здравите катинари за велосипеди за по-малко от минута. Крадците, обяснява Идзковски, говорят в секунди - 15-секундно колело, 2-секундно колело, 30-60 секундни, като катинарите Kryptonite, едни от най-добрите на пазара, изискват два разреза, все отнемащ по 25 секунди.

Проблемът изглежда далечен, но в държавите с много велосипедисти е напълно реален - стотици хиляди колелета биват задигани всяка година. Те са много по-лесни за кражба от която и да е кола, и много по-трудни за проследяване след това. Същевременно някои модели вече достигат цената на автомобил. Все повече стават градските велосипедисти и в България, особено в столицата, която постепено се сдобива и с велоалеи.

SkunkLock не се отличава със специални материали, които не могат да се разрежат. Принципът е друг - D-образният катинар има херметизирани камери под стомана и карбонови влакна, пълни с три специална газа. Когато някой разреже 30% от ключалката, газовете се освобождават през разреза, обикновено в лицето на крадеца.

"Общо взето веднага причиняват позиви за повръщане и затруднено дишане. Много подобно на лютив спрей", заявява Идзковски.

Устройството още не е тествано на крадци, но изобретателите смело са го опитали върху себе си и доброволци на разстояние от 60 см, метър и половина, 3 метра и 6 метра.

"На 60 см е много лошо. 99% от хората ще повърнат. На метър и половина естествената реакция е да се дръпнеш. Дори на 3 метра се забелязва натрапчивата миризма", обясняват те.

Идзковски уточнява изрично, че това не е 100% защита - дори и да повърне, упорит апаш може да се върне и да досреже катинара по-късно. Но това не е нужно, подчертава той:

"Достатъчно е защитата да е по-добра от тази на колелото до него."