Европейският модул "Скиапарели", който беше спуснат към повърхността на Марс в сряда, но минута преди да се приземи сигналът му изчезна, се е разбил. Това съобщиха от НАСА късно снощи. Снимки, направени от телескоп на учените показват черно петно на мястото, където е паднала сондата. 
 

Снимката, разпространена от НАСА, показваща черно петно на мястото, където е паднала сондата на повърхността на Марс.

"Скиапарели" е паднал на повърхността на Марс от височина 2 до 4 км. Според анализа на кадрите скоростта, в която се е движила сондата е била много по-висока от очакваното и е възможно при кацането горивото да е експлоадирало.

Сондата беше пратена на Червената планета от Европейската космическа агенция. Целта на опита беше да бъдат проверени технологии за роувъра, който ще бъде изпратен на Марс през 2020 г.

Дисковидният модул "Скиапалери" с тегло 577 килограма. Вчера той навлезе в атмосферата на Марс със скорост от 21 000 км/ч. Сондата бе оборудвана с термичен щит с 90 изолиращи плочки, изложени на температура до 1500 градуса по Целзий. За успешно кацане беше предвидено на разстояние от 11 километра над повърхността на Марс при скорост 1700 км/ч да се задейства парашут. Според учените именно в този момент е възникнал проблем и сигналът от "Скиапарели" е бил загубен.