ЦИК отваря 6 допълнителни секции в чужбина, реши Комисията на заседание в сряда. С това избирателните секции извън страната стават общо 307, в 71-а държави по света.

Това съобщи Александър Андреев, говорител на ЦИК. Добавките са на базата на информация от Министерство на вътрешните работи.

Четири нови секции се отварят в Германия. Тази година страната отказа да даде разрешение да се организира гласуване извън дипломатическите ни представителства, затова ЦИК определи едва 8 места за гласуване, въпреки че заявленията бяха за много повече. С новото решение в посолството на България на Берлин  - ще има две секции, а не една. Така ще е и в консулството във Франкфурт, а в това в Мюнхен ще се гласува в 3, а не в 1 секция. 

В посолствата ни в испанската столица Мадрид и австрийската столица Виена в дипломатическите представителства също се откриват допълнителни секции - три в Мадрид и две във Виена.

Лоша новина от индонезийнската столица Джакарта - там едва 5 човека са се записали за гласуване, затова секцията се затваря. Нужно е да се изпратят и хора в Сингапур, където пък има далеч повече българи - подадени са 80 заявления.

Ситуацията във Великобритания остава същата - докато не бъдат гласувани окончателно промените в Изборния кодекс, които махат лимита от 35 секции за ЕС. Днес предложението мина на първо четене, ще се гласува на финал в средата на другата седмица.

До утре, 22 октомври, граждани с трайни увреждания могат да подадат заявления в общината за гласуване с подвижна избирателна комисия, а хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, също могат да подадат заявление в общината за включване в избирателните списъци.