Фигурата на Тодор Живков и родната му къща в Правец, която е част от местния исторически музей, "оживяха" в пленарната зала днес. Поводът - депутати от Гражданския съвет на РБ и Методи Андреев от ГЕРБ попитаха министъра на културата Вежди Рашидов ще провери ли дали във въпросния музей не се разпространява комунистическа пропаганда. Те припомниха, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон.

С едно съм съгласен – че нито един музей не бива да пропагандира идеология, защото музеите са предназначени да съхраняват културното и историческо наследство. Човешката история е низ от добри и лоши неща. Да, ще направя проверка дали има материали, които пропагандират идеологии - във всички музеи. Но историята с гумичка не можем да изтрием, каза Рашидов в отговор. 

Той натърти, че в Берлин е снимал и Паметника на Съветската армия, и мемориала на евреите и там нямало възможност някой да ги нарисува със спрей, очевидно визирайки няколкото "декорации" на родния паментик на Съветската армия.

Ще си поемем историята, тя е наша. Паметта трябва да се съхрани, заяви той.

Темата обаче възпламени Велизар Енчев, който настояваше да разбере как държавата се грижи за музея и родната къща на Тодор Живков в Правец. Въпреки че музеят е общинска собственост, а къщата - частна собственост, предоставена на общината за ползване като част от изложбените зали. И нарече музея "реликва от национално значение", а Живков - участник в антифашисткото движение и герой. Темата и патоса на Енчев накараха председателстващият заседанието да му спре микрофона и да му отнеме думата. 

Петър Славов от Реформаторския блок попита вярно ли е, че в двора на къщата има паметник на Живков с надпис: "Аз, Тодор Живков, използвах цялата власт, която имах, за добруването на този народ".

На възмущението му Рашидов отвърна:

"Няма лошо Тодор Живков да е искал да работи за България, да не му отнемаме това право."