- Г-н Гълъбов, какво послание отправи ГЕРБ с номинирането на председателя на парламента Цецка Цачева за президент?

- Тази номинация говори за това, че доминиращата партия в управляващото мнозинство отдава огромно значение на тези избори. Незаивисмо от представата за това, че ГЕРБ ги неглижира. Кандидатирането на председателя на Народното събрание означава огромен партиен ангажимент към тези избори. Абсолютно достоверен факт е, че г-жа Цачева никога не се е конфронтирала по партийна линия с когото и да е. Посланието, което се съдържа в нейната кандидатура е по-скоро за търсене баланс между различни сили, между различни институции и установяване на една устойчва предвидимост в дейността на президентската администрация.

Късното обявяване на кандидатурата на ГЕРБ говори за готовност за много интензивно водене на кампанията. Много активен дебат върху смисъла на гражданската подкрепа за тази кандидатура. Дори ми се струва, че ГЕРБ изглеждат готови на усилие, което да даде много категорични резултати на първи тур и да не остави сериозни съмнения за победата на втори тур. Факт е, че фигурата на г-жа Цачева е по-широко разпознаваема и според мен е в състояние да получи подкрепа извън твърдото ядро на лоялните избиратели на ГЕРБ

- ГЕРБ има около 1 млн. твърди изборатели. Вие смятат, че Цачева ще има повече?

- Да. Аз смятам, че е в състояние да мобилизира периферия, в състояние е да привлече подкрепа от колебаещи се избиратели и от избиратели, които по-скоро искат да не виждат конфронтация и челен сблъсък в политическия процес.

- Вече са известни кандидатите на основните партии. Вие вече споменахте за втори тур. Според вас кои ще са кандидатите, които ще стигнат до него?

- Поне засега според мен вторият тур е възможен и много вероятен. Явяването на втори тур на кандидата на инициативния комитет, офицера от резерва Радев, не е гарантирано. Продължавам да смяртам, че съществува реална хипотеза двойката Каракачанов-Нотев да се яви на балотаж.

Поне засега тяхното позициониране изглежда много по-стабилно. Национал-популисткият сегмент поне засега се държи заедно, което е много важно. Техният потенциал е между 14 и 16%, което означава, че те ако не допуснат сериозни грешки в хода на кампанията биха могли да се окажат много сериозен претендент с много голяма вероятност на балотаж.

- Това означава повторение на ситуацията от 2006 г., когато на балотаж стигнаха Георги Първанов и Волен Сидеров.

- Точно така. Но с една много съществена разлика. Зад Каракачанов на евентуалния балотаж на евентуален балотаж ще застанат избирателите на БСП. Така че това може да се окаже много тежък втори тур на всички срещу ГЕРБ. Това може да се окаже много сериозен риск по отношение на крайния резултат. Обраното не е вярно. Ако кандидатът, подкрепян от БСП, достигне до балотаж национал-популисткия вот няма да се консолидира зад него.

- Какви са според вас перспективите пред Трайчо Трайков, кандидатът на Реформаторския блок?

- Аз смятам, че неговия потенциал нараства. Трайков стои в едно много инересно поле, в което не представлява единствено и само партиите от Реформаторския блок. Нещо повече - това дори е плюс за него. Защотот тяхното представителство все още е фрагментирано, единично, вътрешно противопоставено. Неговият потенциал, който аз твръдя, че е между 300 и 350 хил. гласа, най-вероятно има шанс да нарасне. Особено след като ГЕРБ издигнаха Цачева. Възможно е Трайков да успее да привлече по-убедени, по-категорично очакващи промяна на статуквото избиратели. Той има сериозен шанс да увечели потенциала си. От тук нататък вече зависи доколко партиите от Блока ще му помогнат и по-скоро ще му попречат.

- Как точно издигането на Цачева би могло да помогне на Трайков?

- Фигурата на г-жа Цачева носи със себе си послание за успокоение, за постигане на съгласие, за постогнат баланс, което увеличава шансовете на Трайков ако той бъде мислен като острие, като фигура на промяната. Няма съмнение, че офицера от резерва Радев не може да бъде мислен като прмяна. Голямата битка тук не е в това кой ще работи с посланията за стабилност, а по-скоро кой ще успее да заеме позицията на фигура на промяната.

- Възможно ли е Трайков дори да изпревари патриотите като резултат от първи тур?

- Смятам, че има ясна демаркационна линия между национал-популисткия вот и вота на традиционната десница. Г-н Трайков има шанс да вдигне избиратели, които не са се явявали на последните поне 3 избора. Г-н Трайков има шанс да мобилизра вота на традиционната десница, което не е за подценяване. Възможно е да се получи ефект на снежна топка. Много важено е екипът на г-н Трайков как ще разчете тази ситуация.

- От днешна гледна точка като че ли е сигурно, че новият президент ще се казва Цецка Цачева. Според вас тя ще съумее ли бързо да се еманципира от партийното си амплоа и дали въобще ще иска да го направи?

- Аз не смятам, че тя като председател на Народното събрание беше толкова категорично и отчетливо предана на партийната линия. Това е единственият председател на парламента, за който опозицията е скандирала той да води заседанието, за да има заседание, е много показателен. Тя не е човек на конфронтацията. Тя е много повече човек на диалога. Именно в това отношение няма никакви основания да се очаква, че тя като президент би променила този профил на поведение. Още повече с правомощията и отговорностите, които Конституцията дава на президента. 

- Би ли могла обаче да бъде коректив на изпълнителната власт?

- Тя би могла да го прави не по начина, по който предлагат други кандидати. Корекцията на амбициите на която и да е от властите преминава през разширяването на полети за диалог. В това отношение аз смятам, че тя може да намира формулировки, в които да бъде сдържана амбицията на изпълнителната власт и в същото време това да не е през открита конфронтация.

- Преди време Бойко Борисов каза, че ГЕРБ загуби президентските избори ще има предсрочни парламентарни избори.

- Това е абсолютно сигурно. Той каза, че ГЕРБ възприема тези избори като вот на доверие.

...

Цялото интервю на Антоний Гълъбов можете да прочетете в списание Клуб Z в броя от месец октомври, който вече е на пазара.