Г-жа Цачева емпирично демонстрира тоталната си манталитетна непригодност да бъде президент на републиката. Да си припомним - президентът е онзи, който казва "Не" на поругаването на конституционния ред и върховенството на правото. Очевидно, г-жа Цачева дори не разбира това.

Тя продължава да действа като второразреден обслужващ персонал на премиера, типичтата креатура, на която Партията (БКП и ГЕРБ в случая не са в последователност, а в неотделим континюитет) е дала всичко и тя може само да се отблагодарява с безкрайна лоялност. Бих искал да припомня на госпожа председателката на Народното събрание какво пише в преамбюла на Конституцията на Република България:

„Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,

като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,

прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази

КОНСТИТУЦИЯ“

Това е основата на съвременната ни държавност. Тази основа е и сърцевината на понятието национална сигурност - тя трябва да охранява именно тези ценности, иначе е прост нелегитимен властови бандитизъм.

От тази гледна точка лафът на Борисов, че от него нямало по-голям демократ е тотално равнозначен на лафа на Тръмп, че никой не уважавал жените, колкото него. Знаем как Тръмп "уважава" жените. Същото "уважение" виждаме в момента и по отношение на демократичния конституционен ред в републиката. И само ще става по-зле под благото шетане на Цецка Цачева из кухнята в президентството.

---

Статуса на Христо Иванов препечатваме от фейсбук страницата му. Той е написан по повод статия в "Капитал" "Правата на човека в дъжавата на Цецка Цачева". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.