Преди осем дни Боб Дилън бе удостоен с Нобеловата награда за литература за 2016 г. Почитателите му по целия свят и медиите дълго чакаха в сайта на Академията да се появи традиционното кратко интервю с новия лауреат. Безуспешно. Самият певец изнесе концерт часове след новината за приза, но не каза и думичка за него.

Чак сега, седмица по-късно, на официалният сайт на Дилън, при представяне на нова книга със стиховете му, се появи кратко описание към името му – „носител на Нобелова награда за литература“. Малко по-късно обаче то бе премахнато и в момента Боб Дилън отново си е просто Боб Дилън. Все още стои обаче съобщението в страницата на барда във Фейсбук от 14 октомври.

Според Сара Даниус, постоянният секретар на Нобеловата академия, са били правени опити за контакт с Дилън чрез неговите приближени, но той е запазил мълчание.

Някои предполагат, че музикантът може да откаже титлата на лауреат на Нобела. Възможна причина може да е основателят на наградите, Алфред Нобел  – откривателят на динамита, натрупал богатството си чрез производството му. Писателят Уил Селф например коментира пред „Гардиън“ наскоро, че наградата олекотява Дилън до връзки с приз, учреден от наследството на експлозиви и оръжие.

"Площад Славейков"