Градчето Гагенау във федералната провинция Баден-Вюртемберг не е в списъка на световните забележителности – за него и в самата Германия не всички са чували, но то без съмнение скоро ще се прочуе: щом именно в това населено (с 30 000 души) място са решили да удължават живота. Разбира се – става дума най-вече за повишаване на качеството му – като условие за постигането на максималната възможна възраст.

От бебетата до пенсионерите – всички жители на Гагенау ще бъдат обхванати от експеримента, предвиждащ за всекиго по нещо, и предназначен да открие начините за удължаване на живота. В продължение на осем години в Гагенау ще се проучва най-внимателно кои обстоятелства правят това удължаване възможно – поне с година, а защо не – и с повече.

Сградата на Градския съвет в Гагенау.

И в яслите и в детските градини, в училищата и в домовете за възрастни, а също така – и по отношение на „редовите” граждани на Гагенау ще бъдат приложени най-различни мерки – за намаляване на самотността сред по-старото поколение, или пък - за осигуряването на оптимална работна среда за тялото и душата. Инициатори на проекта, който няма аналог в Германия, са университетските клиники в Манхайм и Тюбинген, както и манхаймският Център за душевно здраве.

Експериментът се базира на тезата, че само една всеобхватна концепция може да тушира различията, които се дължат, например, на социалния произход. Оттам нататък: неравенството ще се редуцира само ако благодарение на различните мерки се постигне цялостна промяна в начина на живот и на труд. „Няма смисъл да се работи само с отделни хора или отделни семейства”, подчертава Йоахим Фишер, ръководител на екипа учени, които искат да осигурят на жителите на Гагенау поне по една година повече живот.

Местната католическа църква "Свети Йосиф".

Децата в детските градини трябва да се движат повече, препоръчват, например, учените. А фирмите нека да знаят, че служителите им не само трябва да работят резултатно, но и да изпитват задоволство от работата си. „Една година съвсем не е нереалистична цел”, казва Фишер, чийто екип най-напред ще набележи мерките, които трябва да се вземат, след което градските власти трябва да осигурят финансирането. Засега за реализацията на проекта са предвидени по 350 000 евро годишно – поне за началния период от осем години.

Все пак защо точно осем години? Защото обществото има нужда от това време, за да възприеме промените действително. И защо точно Гагенау? Защото общината е с подходящи размери и инфраструктура. Тя вече бе наречена „земен рай”, но дали ще се превърне наистина в такъв, ще се разбере най-рано след осем години.