Държавният департамент обявява началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток за 2018 г., позната също като лотарията за „зелена карта“. Това съобщиха от американското посолство в България.

Електронните формуляри за регистрация се подават от 12 ч. на обед, Източно стандартно лятно време, на 4 октомври 2016 г. до 12 ч. на обед, Източно стандартно време, на 7 ноември 2016 г.

По време на периода за регистрация кандидатите могат да попълнят електронния формуляр E-DV за участие в програмата на адрес www.dvlottery.state.gov. Не се приемат заявки за участие, изпратени по пощата.

Участниците трябва да изпратят скорошна снимка, направена през последните шест месеца. Заявки за участие, които са със снимката от последното издание на програмата (DV-2017), ще бъдат дисквалифицирани.

Няма такса за попълване на електронния регистрационен формуляр за участие в програмата. Участниците ще получат официален номер за потвърждение на регистрацията си. Изключително важно е да запазят този номер до 30 септември 2018 г. Единствено чрез него участниците ще могат да проверят дали са изтеглени в програмата DV-2018. Всички участници, включително тези, които не са избрани, ще могат да проверят статуса на заявката си за участие чрез функцията Entrant Status Check на уебсайта на програмата www.dvlottery.state.gov след 2 май 2017 г.

Изтеглените участници, които отговорят на указанията, предоставени им на страницата за потвърждение, ще получат информация за насроченото интервю за имигрантска виза също чрез Entrant Status Check. Данните за DV-2018 ще бъдат достъпни чрез Entrant Status Check поне до 30 септември 2018 г. Съобщения до тези, които са изтеглени, НЯМА да бъдат изпращани по електронна или обикновена поща.

Кандидатите могат сами да подготвят и да изпратят електронни формуляри или да помолят някой друг да ги изпрати от тяхно име, но всеки участник трябва да е сигурен, че информацията е точна и пълна.

Законът допуска само един електронен формуляр за всеки участник по време на периода за регистрация. Кандидати, които са изпратили повече от един формуляр, ще бъдат дисквалифицирани. Възможно е обаче двама души, които са съпруг и съпруга и отговарят на изискванията, да подадат по един отделен формуляр, като включат в него своя брачен партньор.

Всеки получател на писмо или имейл, в който се твърди, че е спечелил от програмата (лотарията за зелена карта) или му се обещава зелена карта, може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно. Освен това не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията за зелена карта. Единственото необходимо плащане е самата такса за виза, която се плаща в Посолството на САЩ.

Инструкциите за лотарията за зелена карта са публикувани на английски и на български в сайта на Посолството. Допълнителни въпроси могат да се задават на iv_sofia@state.gov или в отдел "Имигрантски визи" на тел. 02-937-5100 всеки работен ден от 9 до 12 ч.