"Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони - статистика". Това изказване на Сталин често е сочено като квинтесенция на безчовечността и пълна противоположност на хуманните и либерални ценности, за които толкова лелеят западните демокрации. Коментарът е на Гидеон Рахман, наблюдател на "Файненшъл таймс".

Мрачната му оценка е по повод трагедията и касапницата в Сирия.

"По отношение на войната в Сирия Западът живее все още по заветите на Сталин. Както и останалия свят. През последните няколко години писах много статии за Сирия, пълни с ужасяваща статистика. През първата година отбелязах, че там са били убити 50 000 души, след година - 100 000, а на следващата година 200 000. Сега вече броят на жертвите превишава 400 000. Едно обаче в тези статии остава постоянно - не привлича вниманието на масовия читател", подчертава авторът.

"Все пак от време на време някоя история или лична трагедия изтръгват кратък вопъл на съчувствие на Запад. Например преди около година мъртвото телце на Алан Кюрди провокира взрив от състрадание в социалните мрежи. Имаше нещо непоносимо трогателно в снимките на тригодишното момченце, изхвърлено от морето на сушата в Турция. Въпреки всичко и в състраданието има нещо загадъчно и избирателно. Веднъж мой приятел и колега, пишещ репортажи за войната в Сирия от самото й начало, ми каза: "От години публикувам в туйтър снимки на мъртви деца. И обикновено никой не ги забелязва", разказва в статията си Рахман.

И прави извода, че на управниците им липсва точна и целенасочена политика по отношение на диктатора Башар Асад и войната, която той води срещу собствения си народ:

"На западните политици им е нужно да намерят баланс в политиката към Сирия, като се съобразяват с непредсказуемите колебания в чувствата на хората, които варират между безразличието и случайните пориви на състрадание. Защото лидерите, които основават политиката си на дълготрайно милосърдие от страна на избирателите, в общи линии бяха наказани. Затова на Хилъри Клинтън й се наложи преди време да се извинява за миграционната си политика, а Барак Обама е обвиняван ту в безсърдечност, ту в прекалено съчувствие."