Народното събрание гласува на второ четене Закона за отпускане на безвъзмездна държавна помощ на Националната електрическа компания, с която да бъдат изплатени присъдените от Международния арбитражен съд 620 милиона евро главница и лихви на руската "Атомстройекспорт" за поръчаните реактори за АЕЦ "Белене".

С малко над 100 депутати в залата, управляващите си бяха осигурили 80% от гласовете за всички 4 текста в закона. Водещите заседанието не показаха на журналистите гласуването по групи нито веднъж, но лесно може да се прецени - ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и част от Реформаторския блок гласуваха "за", БСП - "против,", а няколко души от РБ  се въздържаха.

Всеки член на закона беше повод за БСП да атакува управляващите, особено първия, към който имаше предложения от Корнелия Нинова - да се сложи таван на парите до 1,27 млрд. лв., и срок за връщане на парите до 15 години. Защо, обясниха няколко депутати от левицата:

"Такова нещо няма и в Африка. Това е празен чек!", откри шумно и бурно дебата Румен Гечев. "Ние предлагаме срок - когато се тегли заем, има срок. Тука срок няма. След като няма срок, НЕК може ли да ни плащат по лев на ден? Ще ни плащат 3 милиона години!"

Друг депутат от левицата - Таско Ерменков - не остави колегата си сам:

"Вие, когато плащате нещо, питате ли колко трябва да платите или за какво?", запита той.

Петър Славов от гражданската квота на РБ обаче препоръча на червените депутати да "замълчат":

"Никак не ви отива да давате акъл, след като сте отговорни за тази много тежка ситуация, тази бъркотия, аз ви предлагам да замълчите, мисля, че е по-коректно"

Менда Стоянова от ГЕРБ също отвърна на огъня:

"Празен чек сте подписали вие 2002 г. и 2008 г., само няколко месеца преди изборите. Поръчали сте го, без да имате договор, без да сте провели обществената поръчка, което е нарушение", изтъкна тя.

Дебатът скоро изнерви Ерменков, който избухна:

"Недейте да говорите глупости! Това, което вие правите в момента, е да се опитате да се избършете с една употребена тоалетна хартия, цапате се повече!"

И отбеляза още, че ГЕРБ са тези, които "не успяхте да спрете един проект като хората", обяви, че те са го искали, така че да не прехвърлят вината.

Управляващите отхвърлиха предложенията на Нинова с 45 гласа "за", 58 "против" и 14 "въздържали се", а после приеха с 86 "за", 11 "против" и 10 въздържали се чл. 1 от законопроекта. Филип Попов от БСП увери, че това е безмислено гласуване, което подписва празен чек.

Славов коментира, че БСП искат да строят електроцентрала, когато от нова такава нямаме нужда - АЕЦ "Козлодуй" има още много живот в себе си.

Бившият министър на икономиката от левицата Драгомир Стойнев също избухна в дебатите за чл. 2:

"Кой продаде Нефтохима за 150 милиона? Кой подписа договорите за присъединяване, кой е виновен за двете американски централи? Защото вие като управлявате, само затваряте. Искате България да внася електроенергия, вместо да изнася. Винаги има деградация при вашето управление!"

Текстът бе приет с лекота, но това не забави дебата за следващия.

"От една страна бързате с проекта, в същото време в чл. 3 казвате, че помощта ще бъде допустима само след решение на Европейската комисия. И тук възниква въпросът - какви са вашите действителни цели, какви са следващите стъпки? Може би искате да предоставите като аргумент пред ЕК, че българския парламент е приел закона, итова да има тежест за решението. ЕК обаче не се интересува дали това е предложението на парламента или Министерски съвет", разкритикува Янаки Стоилов, и посъветва: "Трябваше да действате по-гъвкаво, и да запишете в предходните текстове на закона, че тази помощ представлява заем, временна помощ."

В атака излезе и депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов:

"Един ден ще стане ясно какво пише в това решение, и една час то вас няма да имат очи да излязат пред хората", обяви той.

Лидерът на ПФ Валери Симеонов също се включи в края на дискусията:

"Днешното заседание и настоящите дебати се превърнаха в парад на безотговорността и наглостта."

И последният параграф бе приет с лекота от управляващите.