Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви пред бТВ, че над 640-те млн. евро, които бюджетът се очаква да даде на НЕК за погасяване на задълженията ни за АЕЦ "Белене", няма да са последното плащане по този проект. Според Димитров в рази сума се включва 90% от стоийността на втория реактор, а за останалите 10% ще бъде поискано следващо плащане.

"Този заем и това плащане не ни решава проблема с реакторите. Харчовете за "Белене" са като бездънна няма, те нямат край. Целта е да текат милиарди разходи много години, независимо кой управлява. Лавина. Цялата концепция за Белене е замислена така от стратезите от БСП. Никога не съм имал съмнения, че някой взема комисионна", заяви Димитров.

За пореден път той зададе въпроса защо арбитражното решение, с което е постановено това плащане, не е било обжалвано.

"Какво правим с тези реактори? Кой би поръчал реактори, които никой друг не би купил? Това нормално ли е. Как така без договор са получени реактори и са направени тези разходи", попита още Димитров.

И припомни, че хората, които без договор и без осигурено финансиране са поръчали два реактора, също трябва да понесат отговорност.

Димитров каза още, че никой не е виждал самото арбитражно решение. В разговора по телефона се включи енергийният министър Теменужка Петкова. Тя заяви, че арбитражното решение е в НЕК и всеки един депутат може да се запознае с него.

Днес бюджетната комисия в парламента одобри отпускането на държавен заем за покриването на оборудването на АЕЦ "Белене". Депутатите не записаха конкретен срок и число на заема в законопроекта, съобщи БНР.  Управляващите аргументираха липсата на конкретно число за нужната сума, която държавата ще предостави като заем на НЕК за заплащане на оборудването на АЕЦ "Белене", с решението на арбитражния съд. Там била записана главница и лихва на ден. Според мотивите към специалния закон, към края на годината общо задълженията ще надхвърлят 646 милиона евро. 

"Чекът не е празен, чекът е ясен и всеки с елементарни познания по аритметика може да сметне сумата", заяви шефът на комисията Менда Стоянова.

Депутатът от БСП "Лява България" Румен Гечев заяви, че освен, че трябва да бъде записана конкретна сума, трябва да има и срок за връщането на държавния заем.

От дебатите по време на заседанието стана ясно, че България не може да поставя условия на "Атомстройекспорт" за плащането, т.е. най-вероятно няма да можем да разчитаме на помощ от руска страна за реализирането на оборудването. Министър Петкова увери, че преди да платим каквото и да е, ще може да бъде направена проверка на оборудването на място и вероятно ще бъде потърсена и международна експертиза.

По-рано премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Русия Владимир Путин, от когото е поискал промяна на лихвените условия на "Атомстрейекспорт" към НЕК, съобщи правителствената информационна служба.

Целта била Борисов и Путин да изчистят проблемите между двете дружества и да поставят "стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“.