По нареждане на външния министър Даниел Митов са предприети действия за незабавно отзоваване от Кипър на българската консулка Виолета Ралева.

Това съобщиха от дипломатическото ведомство пред БНР.

Ралева бе задържана в Никозия днес и разпитана по обвинение в опит за отвличане на дете, съобщи по-рано Нова телевизия.

Около 9 часа тази сутрин дипломатката се е опитала да вземе от детска градина чуждо дете – 4-годишното момиченце на техническия сътрудник в консулската служба Виолета Несторова. Пред възпитателките Ралева обяснила, че ще вземе дъщерята на своята подчинена, за да я заведе в друго училище, в което учат и нейните деца. Учителките обаче се усъмнили и се обадили на Несторова, която отрекла да е давала разрешение на Ралева за преместване на дъщеричката й.

При опита на възпитателките да приберат момиченцето, Виолета Ралева започнала да го дърпа от ръцете им. Извиканата спешно полиция е задържала консулката за разпит. Разследването продължава.

Ралева отговаря за контактите с полицията и другите компетентни служби на Кипър във връзка с административното обслужване, правата и защитата на нашите сънародници на Острова на Афродита.

Тя е в Кипър от август, когато поела поста трети секретар и ръководител на консулската служба след дотогавашната си работа в Националната агенция по приходите (НАП). Въпреки краткото й пребиваване срещу нея вече има много оплаквания както от български, така и от кипърски и чуждестранни граждани. 

Жалбите са за бавене на издаването на документи извън посочените срокове, за изискване на допълнителни документи и справки, за отправяни заплахи. Сигнали срещу Ралева и нейната работа са подавани и в кипърското външно министерство.