Световноизвестният диригент сър Невил Маринър пристига за концерт със Софийската филхармония в зала „България“. На 1 декември, десет години след като откри сезона на института през 2006-а, Маринър ще изнесе „Принцовете на романтизма“, със солист на пианото Мария Принц. В програмата влизат Концерт за пиано и оркестър на Шуман, както и Втората симфория на Брамс.

С много чуждестранни диригенти и солисти и редица млади български изпълнители ще е осеян сезон 2016/17 на Филхармонията, стана ясно от представяне пред журналисти, водено от временния директор Светлина Терзиева. Очакват се още и концерти с недобре познати за родната публика творби, като рядко свирен цикъл на Дворжак или Четвъртия концерт за пиано на Прокофиев.

В програмата на института за новия творчески сезон, 88-и, личи, че продължава активната работа с диригентите Жан-Бернар Помие, Павел Балев, Ари ван Бейк, Урош Лайовиц, Патрик Ертън, Бернхарт Гюлер, Вахан Мардиросян, Йоханес Вилднер, Хория Андрееску, Жан-Жак Канторов, Максим Ешкенази.

За първи път българската публика ще се срещне с Константин Тринкс – той ще дирижира концерта за откриването на сезона на 30 септември. Пред оркестъра ще застане сопраното Александра Любчански, а участие ще има и хорът „Светослав Обретенов“.

Програмата започва с произведение на български композитор – „Легенда за езерото“ на Панчо Владигеров, за когото диригентът обясни, че никога преди не е чувал, но е бил очарован. По този повод и Терзиева коментира, че една от целите пред новото ръководство на филхармонията е популяризирането на родни творби в чужбина.

Иначе, в откриващия концерт ще чуем още финала из операта „Саломе“ на Щраус и фрагменти от „Танхойзер“ и „Майстерзингери“. Завършекът на програмата отново ще е с Щраус, но с доста по-приветлива музика от тази в историята за древната принцеса – сюита из операта „Кавалерът на розата“.

Сред солистите инструменталисти, които ще слушаме през предстоящия сезон са Светлин Русев (който е и артистичен директор на Софийската филхармония), Евгени Божанов, Йоръм Сон, Бернд Глемзер… Силно застъпено е участието на Мария Принц – освен с Маринър, тя ще свири и в още няколко концерта, в чиито програми попадат Шуберт, Бетовен, Дебюси, Верди, Чайковски, Рахманинов и др.

Дава се път и на редица млади вокални изпълнители – както се изрази артистичният съветник Красимира Стоянова, „длъжници сме на хората, които тепърва идват“. Сред имената, които ще се изявяват на сцената на зала „България“ са Камен Чанев, Кирил Манолов, Красен Карагьозов, Таня Иванова, Венцеслав Атанасов, Георги Султанов, Евгения Ралчева, Виолета Радомирска и др.

Освен като акомпаниращ състав, самостоятелни концерти предстоят от Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и органистът Велин Илиев, съответно с циклите „Хорова палитра“ и „Органова палитра“. В програмата и на двата редом до добре познати музикални произведения стоят позабравени или дори съвсем непознати за българската публика творби.

Новото ръководство на Филхармонията, стана ясно още по време на представянето, цели драстично покачване на броя на зрителите – поставената за следващите сезони цел е ръст от сегашните около 40% до 80 на сто.

Цялата програма на сезон 2016/2017 на Софийската филхармония може да се види тук.

"Площад Славейков"