„Спиди груп”, дружеството майка на куриерската компания „Спиди”, ще закупи логистичен комплекс в столичния кв. „Горубляне”. Обектът е собственост на фирма „Виена реал естейт”, свързана с групата „Вили Бетц”. Това показват документи за предстоящата сделка, внесени в Комисията за защита на конкуренцията и в търговския регистър.

В края на 2012 г. „Виена реал естейт” построи и отдаде под наем логистичния комплекс на „Спиди” и в момента това е една от главните товаро-разтоварителни бази в София на куриерската фирма.

Предмет на сделката ще бъдат още няколко съседни сгради и огромен терен от 127 дка. Те ще бъдат апортирани в ново дружество, в което „Спиди груп” ще придобие 76% от капитала.

Цена засега не се съобщава. В отчета на „Виена реал естейт” за 2015 г. имотът в „Горубляне” е оценен на 63,5 млн. лв. – земята е 21,4 млн. лв., сградите са 40,2 млн. лв., оборудването е 1,9 млн. лв.

В сайта на „Спиди” логистичният център в кв. „Горубляне” е отбелязан като База Сомат. През 90-те години „Вили Бетц” купи голямата транспортна фирма „Сомат” заедно с ценните й бази в големите градове.

„Виена реал естейт” сега управлява имотите на „Вили Бетц” в страната. Дружеството е собственост на австрийският „ВХО холдинг”, в който 100% от акциите се държат от германския бизнесмен Томас Вили Бетц (роден през 1958 г.). Предприемачът е известен у нас и с други фирми, чрез които е вносител на „Мерцедес”, „Смарт”, JEEP и „Мицубиши”.