Българският премиер Бойко Борисов е потърсил днес по телефона руският президент Владимир Путин, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. Двамата ръководители обсъдили редица въпроси, свързани с енергийното сътрудничество, като основна тема бил проектът АЕЦ "Белене", по който България бе осъдена от Международния арбитражен съд да плати на руската страна 550 млн. евро за произведените от "Атомекспортстрой" реактори.

Миналата сряда Народното събрание прие на първо четене експресно внесен от Министерския съвет специален закон за държавна помощ за НЕК, която да изплати на руската страна натрупалите се заедно с лихви над 640 милиона евро. 

Борисов е информирал руския президент, че темата вече се обсъжда в НС, като е поискал преразглеждане на лихвените условия, поставени от "Атомстройекспорт", съобщи пресцентъра на Министерски съвет.

"Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов и отново настоя руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

По-рано днес руската агенция ТАСС информира първа за разговора, но съобщи само, че двамата са обсъждали сътрудничество в енергийната и търговско-икономическата сфера, както и някои въпроси от международния дневен ред.

Двамата лидери обсъдили и подготовката на тристранната среща между България, ЕК и Русия, на която ще се уточнят техническите, икономическите и юридическите детайли за създаването на газоразпределителен център в България. Те се договорили експерти на "Булгартрансгаз" да запознаят руската страна с разработения бизнес модел за хъба "Балкан". 

Путин изразил и задоволство от високата организация по сигурността в България, гарантирала спокойствието на руските туристи по Черноморието.

В профила си във Фейсбук Борисов сподели: