Селекционерът на английския национален отбор по футбол Сам Алардайс може скоропостижно да се сбогува не само с поста си, а и с кариерата си на треньор, след като падна в капана на журналисти, представили се за бизнесмени.

Босовете на Футболната асоциация на Англия ще се съберат в следващите дни, за да решават съдбата на Големия Сам, както е наричан на Острова заради ръста си. Те са изискали всички видеозаписи в. "Дейли Телеграф", който стои зад разследването. Изданието изтипоса рано тази сутрин Алардайс, който зае мястото на Рой Ходжсън след европейското във Франция и вече води "трите лъва" в световна квалификация.

Алардайс е записан със скрита камера. Той се е срещал два пъти с мнимите бизнесмени - за общо 4 часа. Най-скандално от всичко е, че специалистът гарантира "заобикаляне на правилата" на ФА, според които компании или физически лица не могат да притежават футболисти. Треньорът уверява събеседниците си, че може да съдейства това да се избегне - срещу хонорар от 400 000 паунда.

Преди години Футболната асоциация въведе правило трансферните права на играчите да бъдат само на клубовете заради случаи като този на Карлос Тевес, който в периодите си в "Уест Хем" и "Манчестър Юнайтед" се притежаваше от агент, а не от клуб.

"Бизнесмените" предлагат на Алардайс да го наемат за представителни функции и пътувания до Сингапур и Хонконг и той бързо се съгласява.

В разговорите специалистът нарича шефовете си във ФА "печалбари". Той се надсмива на своя предшественик Рой Ходжсън, наричайки го "безхарактерен за тази работа". Ходжсън говорел приспивно, имал говорен дефект. Не е пощаден и неговият помощник Гари Невил, като според Алардайс бившият защитник трябвало да седи на скамейката и да си затваря устата, а не да дава мнение.  

Това е само част от изговореното от Големия Сам, който до момента се ползваше с отлична репутация в британския футбол.

Разследването на "Телеграф" продължи 9 месеца. Чакат се и други разкрития.