Ако има човек, който да изглежда имунизиран от страх, това е Стивън Кинг, авторът на бестселъри и майстор на ужаса. Но след над 50 романа, стотици разкази и много филмови адаптации на плодовитата си работа, 69-годишният писател все пак е уплашен. Личното чудовище на Кинг не е свръхестествен клоун или зомби, а републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва „Вашингтон пост“.

„Тръмп като президент ме плаши повече от всичко – казва Кинг пред Рон Чарлс, редактор на книжната притурка на „Вашингтон пост”. – Ужасява ме мисълта, че той ще стане президент.”

Кинг често се изказва – и туитва – по актуални политически дебати. В последните месеци той е гласовит критик на Тръмп. В интервю за „Ролинг стоун” Кинг коментира Тръмп като феномен, а не като личност, наричайки строителния предприемач „последната надежда на типа американски мъже, които смятат, че жените не са си на мястото и че сме пуснали всякакви хора с неправилен цвят на кожата”.

Писателят добавя, че популярността на Тръмп расте сред хора, които искат свят, в който „изобщо не се поставя въпроса дали белият американец е на върха на хранителната верига”.

Миналата година Стивън Кинг прие медала за изкуство на американското правителство.

Миналата година Стивън Кинг прие медала за изкуство на американското правителство.

По време на интервюто си с Чарлс, Кинг предлага обяснение за популярността на Тръмп – обяснение, което авторът разбира по-добре от всички други. Това е страхът.

„Ключът към всичко това е в страха – казва Стивън Кинг. – Страхуваме се, че правителството ще ни вземе оръжието, страхуваме се, че Мексико ще нахлуе в Съдинените щати, страхуваме се от това, страхуваме се от онова, страхуваме се от данъците, страхуваме се от тоалетните за транссексуални – от всичко. Докато хората се страхуват, ще е трудно да се води рационална дискусия.”

„Вашингтон пост“ публикува и видео към интервюто със Стивън Кинг. Предлагаме ви част от разговора:

Рон Чарлс: – Мислите ли, че Тръмп ще спечели?

Стивън Кинг: –  Мисля, че би могъл. Нямаше да го кажа преди три-четири месеца, но сега Тръмп направо блести. Мисля, че Хилари Клинтън е безотговорен кандидат. Цялото това нейно чувство за привилегированост, „сега е мой ред, аз тичам срещу бика, следователно вече съм президент”. А и много поддръжници на Тръмп изобщо не вярват за историите, в които той е замесен, нито им пука от обобщенията му, нито дори че той е способен да предизвика хаос и да направи нещо ужасно във военен аспект… Така че той е там, където е.

Р.Ч.: – Плаши ли Ви идеята за Тръмп като президент?

С.К.: – Плаши ме до смърт – дотолкова, че се замислих за преместване в Канада, която е близо да Мейн (бел. ред. – където е домът на писателя). На това много мои консервативни приятели казват: „Добре, върви, разкарай се оттук, ти така и така не си истински американец!”

Р.Ч.: – Мислите ли, че ще напишете книга за това?

С.К.: – Не. Вече съм я написал, казва се „Мъртвата зона”.

"Площад Славейков"