Кой спечели първия кандидатпрезидентски дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.
Си Ен Ен зададе този въпрос на видни свои коментатори и гости. Някои мнения по един и същ въпрос са коренно различни. Но в САЩ винаги е било така. Ето някои от коментарите.

Дейвид Гъргън
Коментатор на Си Ен Ен и бивш съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд, Роналд Рейгън и Бил Клинтън:

Хилъри разби Тръмп, но достатъчно ли е това?

В началото на дебата реших, че ако Хилъри е спечелила убедително, тя на практика си е осигурила избора. В края бе ясно, че тя печели убедително, но подозирам, че кампанията ще остане жестоко оспорвана. По всички традиционни стандарти на дебата г-жа Клинтън разби противника. Тя внимателно изложи аргументите и фактите си, а след това с усмивка ги вкара в битката.

Обратно - Тръмп бе неподготвен, не каза нищо ново и свежо и постоянно казваше гръмки фрази. Когато дебатът свърши, медиите го заринаха с критика.

Но дори така се съмнявам, че тя го е елиминирала. В едно отношение поддръжниците на Тръмп не го съдят по традиционните стандарти. Те толкова са се наслушали на свръхобещания и неизпълнение от страна на политическия елит, че жадуват за нещо различно. Те веднага видяха за пореден път пристрастие у медиите. Да, Тръмп бе гневен, но той дава глас и на техния гняв. Тези, които са за него, вероятно ще си останат за него въпреки интелектуалното му представяне.

Сара Къп
Консервативна коментаторка на Си Ен Ен:

Тръмп (почти) си свърши работата

Хилъри Клинтън имаше една задача. Тя трябваше да направи така, че Тръмп да изглежда глупак. За колебаещите се това би имало по-малко значение, отколкото дали той е грубиян или лъжец. Това, което би ги притеснило, е колко неподготвен е той. Всеки шанс на Хилъри да изтъкне това потенциално ѝ носи точки. За лош късмет на Клинтън, тя не използва много от тези шансове. Докато тя постоянно изтъкваше, че неговото "кавалерско поведение" към ядрените оръжия е опасно, тя пропиля възможностите да покаже колко зле информиран и неподготвен е Тръмп. Вместо това тя предпочете да оспорва платформата му с неговите заслуги. Този подход не ѝ навреди, но и не наклони везните в нейна полза.

За сметка на това Тръмп почти свърши работата, която трябваше. За да привлече колебаещите се, той трябваше постоянно да бие камбаната за едно нещо  - че Хилъри е политик, който не си разбира от работата. Той постоянно я атакуваше за това. Той не се занимаваше с нейния характер и с лични въпроси. Тя го победи в спецификата и детайлите. Но нападките му бяха значително по-ефективни от нейните.

Еръл Луис
Водещ в нюйоркския новинарски канал NY1:

Къде Хилъри победи Тръмп

Хилъри Клинтън си написа домашното за Доналд Тръмп  през седмицата преди снощния дебат. И подготовката ѝ даде резултат, най-вече когато стана дума за бизнеса му. Бившият държавен секретар убоде Тръмп, като го заяде за различни инциденти и обърна срещу него претенциите му за слава. Тя говори за няколкото му фалита, за обвиненията, че е тормозил работници, спекулациите му с жилища при кризата и нежеланието му да огласи данъчните си декларации. Твърденията ѝ, че не е плащал данъци през някои години, имаха за цел да разсеят убедеността у "сините якички" (тези, които извършват квалифицирана физическа работа - б.р.), че това нещо е ставало само напоследък.

Това бе мощна атака, на която Тръмп щетрябвада намери отговор през следващите дебати.

Въпреки искрите вкрая на дебата двамата съперници си стиснаха ръцете.

Мел Робинс
Коментаторка на Си Ен Ен:

Хилъри получи лош съвет

Като привърженичка на Клинтън ме боли да кажа, че Тръмп спечели. Клинтън бе твърде сдържана, прекалено интелигентна и, колкото и да ми е омразно да го кажа - бе твърде много президент. Да бъде президент няма да ѝ помогне да спечели изборите. Тя говореше на интелектуалците, а не на средните американци.

Нейните съветници й казаха да се въздържа от нападки срещу Тръмп. Тя получи грешния съвет и той може да й струва избирането.