Непосредствено след интервюто на Михаел Фридман с турския министър на младежта и спорта Акиф Чагатай Килич за телевизионното предаване на Дойче Веле "Конфликтна зона" (Conflict Zone), заснето на 5 септември в Анкара, турските власти конфискуваха видеоматериала. Турското министерство не спази поставения на следващата сутрин срок за предоставяне на записа. То не спази и втория скрок, поставен от адвокатите на Дойче Веле. Днес Дойче Веле внесе жалба в съда в Анкара.

"Не приемаме случващото се в Турция"

Генералният директор на Дойче Веле Петер Лимбург осъди остро действията на турските власти. "Случилото се няма нищо общо с правовата държава и демокрацията. Ние призоваваме по съдебен път турската страна незабавно да върне заснетия видеоматериал", каза той. Управителният съвет на Дойче Веле изрично подкрепя тази стъпка. Неговият председател прелат Карл Юстен заяви: "Ние се застъпваме за неограничена свобода на пресата. Турция е тясно обвързана с Европа. Към това обаче спада и спазването на основните демократични принципи като свободата на пресата. В това отношение трябва да има еднакви стандарти. Силно обезпокоително е, че Дойче Веле трябва да изисква по съдебен път връщането на интервю с турски министър".

Управителният съвет на медията приветства ангажимента на Дойче Веле в Турция, както и ангажимента към турскоговорящите потребители на медията в Германия и същевременно настоя за съответна финансова подкрепа, за да може Дойче Веле да изпълнява подобаващо своята отговорност като обективен източник на информация в един целеви регион с особено важно политическо значение. "Ние не можем да приемем случващото се в Турция по отношение на свободата на пресата. И тук задачата на Дойче Веле е да информира обективно и обхватно хората в страната и да отстоява позициите на Германия", заяви в тази връзка Карл Юстен.

Безкомпромисната битка на водещите

"Конфликтна зона" е висококачествено политическо предаване, залагащо на интервюта с личности от политическия живот. По време на разговорите водещите водят безкомпромисна битка за позиции и правдивост. Интервютата привличат международно внимание. В родните страни на събеседниците интересът е особено силен. Разговорите в политическото токшоу на английската телевизионна програма на Дойче Веле са силно поляризиращи. Негови водещи са британецът Тим Себастиан и германецът Михаел Фридман.

Текстът е от Дойче веле.