Напълно ясно е кой дава командите в руската "управляема демокрация". Но по-малко известни са тези, които в действителност са на кормилото или в машинното отделение на "държавния параход". Вячеслав Володин е добър пример за това. През последните пет години на поста зам.-шеф на администрацията на президента този човек със заострени черни вежди отговаряше за вътрешните дела. Включително за организирането на изборите, работата на Думата, партиите и обществените организации.

Тези, които искаха да повлияят върху законите, се обръщаха не към партиите и парламентарните комисии, а към Володин. Това е разликата между лоялната и реалната опозиция. Едни съгласуват своите инициативи с Володин, други се отказват да го правят и губят всички шансове да попаднат в държавната телевизия и в парламента. През почивните дни партия "Единна Русия" по препоръка на президента го назначи за председател на новоизбраната Дума. Володин си смени адреса, но задачите му вероятно ще си останат същите.

Политическите убеждения на Володин е трудно да бъдат определени. Смятат го за представител на безмилостния прагматизъм. Под ръководството му бе затегнат печално известният "закон за агентите", насочен срещу руските неправителствени организации, още повече бе ограничена свободата на събиранията и мненията и бяха разширени правомощията на органите за сигурност.

За ролята му в "машинното отделение" на властта е полезно дори това, че Володин е учил инженерство. Едва по-късно той получава юридическо образование. През 1990 г. той стана депутат в родната си Саратовска област, а след това - вицегубернатор. В Москва той бе член на партия "Родина", която по-късно се сля с "Единна Русия". От 2007 до 2010 г. бе зам.-председател на Думата, а след това за кратко - вицепремиер по време на краткото пребиваване на Путин на премиерския пост. След размяната на постовете с Дмитрий Медведев Путин доведе Володин в Кремъл. 52-годишният чиновник служи като пример за това, че да получиш повишение в елита на Путин е възможно, дори ако не си от тайните служби и не си от Санкт Петербург.

За да представи публично малко известния играч, порталът "Медуза" го сравни с Франсис Ъндърууд от американския телевизионен сериал "Къща от карти". И двамата са заклети задкулисни ръководители, но в критични моменти Володин се отличава от героя от американския сериал. Той е доста по-лоялен. Преди две години той описа състоянието на съвременна Русия в едно изречение:

"Докато има Путин, ще има и Русия. Няма Путин - няма Русия."

Няма никакви съмнения, че новоизбраният парламент под ръководството на Володин ще следва този принцип.

-----

* Авторът е кореспондент в Москва на германския вестник "Зюддойче цайтунг", където е публикувана статията.