Търси се нов директор на Музикалния театър, разбираме от съобщение в сайта на Министерството на културата. От поста преди година бе уволнен Марио Николов – заради извършени от него тежки нарушения на трудовата и финансовата дисциплина. Временен ръководител на Центъра бе Марияна Арсенова, дългогодишна солистка там.

В два доклада от миналата година, на Инспектората на МК и на Звеното за вътрешен одит, се посочваше, че докато е бил в болнични за 20 дни през юни 2015-а, Николов всъщност е подготвял и представял спектакли в Констанца, Румъния.

Били са открити и други нарушения – неизпълнение на правилата за прилагане на делегирани бюджети, неспазване на бюджетната дисциплина, преразход на утвърдения бюджет на Музикалния театър за 2014 г. и през 2015 г. и т.н.

Сега кандидатите за нов директор на театъра имат един месец да представят документите си в Министерството. Сред изискванията пред тях са висше образование (магистър, в областта на изкуствата), минимум пет години професионален опит в културата, управленска компетентност, познания в законодателството. Като предимство се посочват владеенето на западен език и компютърна грамотност.

Кандидатите трябва да представят и концепция за развитието на Държавния музикален и балетен център – София за срок от пет години – със стратегия за творческото му развитие, политика на оптимална заетост на творческите кадри и наличен потенциал, възможности за увеличаване аудиторията на института, поддържане и подобряване на материалната база и др.

Срокът за заемане на длъжността е пет години.

Всички изисквания за участие в конкурса може да се прочетат тук.

Площад Славейков