Руското ръководство има намерение да разшифрова целия интернет трафик на гражданите си, съобщи в. "Комерсант".

Новината бе потвърдена от работна група към администрацията на президента Владимир Путин.

За това настояват Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Роскомнадзор - органът за контрол върху комуникациите. Така те искат да решат въпроса с "парчето интернет", което не е контролирано от Москва.

Експерти обаче предупреждават за регулационните рискове, които носи тоталното разшифроване за доставчиците на интернет услуги.

Властите са повдигнали въпроса за прехващането и разшифроването на интернет трафика ва руснаците, а след това и за неговото шифроване с помощта на SSL-сертификат от руски удостоверяващ център (УЦ). Гона дзаявява пред "Комерсант" Наталия Касперская - член на работната група "ИТ + Суверенитет" към президентската администрация.

Според нея намеренията на Кремъл са "нещо абсолютно правилно". В момента в Русия имало "парче интернет", абсолютно неконтролирано от местните власти.

Според ФСБ дешифрирането в реално време се налага, защото преглеждането на огромни натрупани масиви от данни ще е много по-бавно и след един момент практически невъзможно.

По-рано източници на "Комерсант" в Кремъл съобщиха, че ФСБ, Министерството на връзките и масовите комуникации и министерството на промишлеността и търговията смятат да намерят технически решения, които да позволят дешифриране на целия интернет трафик на руснаците. Един от обсъжданите варианти предвиждал в операторските мрежи да бъде поставено специално оборудване, което да бъде в състояние на извършват атака, известна като MITM (Man in the Middle) или "посредническа атака". Това е специална кибератака, при която хакер се внедрява в комуникационнатa сесия между две страни (потребители или сървъри). Той ги подлъгва и се представя за двете страни, без те да знаят това. И по този начин получава достъп до информация, която двете страни се опитват да изпратят една на друга.

А дешифрираният трафик ще бъде анализиран с помощта на системите DPI (Deep Packet Inspection). Те вече се използват от интернет оператори за филтриране на забранени от властите сайтове.