Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева намекна, че скоро може да се включи в надпреварата за заемане на поста генерален секретар на ООН, но уточни, че решението за това се взема от българското правителство, предаде АФП.

"За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам. Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство", заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния институт за мир.

Към момента кандидатите за следващ генерален секретар на световната организация са девет. Съветът за сигурност вече проведе четири гласувания, за да определи подкрепата си за претендентите.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първенец във всичките гласувания, но Русия, която има право на вето, смята, че следващият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа. Членовете на Съвета за сигурност също са изправени пред призивите да издигнат на високия пост за пръв път жена, след осем мъже.

Българският кандидат е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Засега подкрепата са нея обаче се движи между трето и пето място.

Следващото гласуване ще бъде в понеделник - 26 септември. Преди дни премиерът Бойко Борисов допусна, че ако и при този вот Бокова "не е първа или втора", е възможно България да смени своята номинация.

Самата Георгиева, която беше в Ню Йорк по време на срещата на световните лидери на Генералната асамблея на ООН, отрече твърденията, че други източноевропейски държави биха могли да издигнат нейната кандидатура.

"Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам", заяви тя.