Руският външен министър Сергей Лавров се е срещнал снощи в Ню Йорк с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е и кандидат за генерален секретар на ООН.

Това гласи кратко съобщение във фейсбук профила на руското дипломатическо ведомство. Засега то не фигурира в сайта на МВнР в Москва.

Двамата участват в 71-ата сесия на Общото събрание на ООН. Срещата им е била кратка. По време на нея е бил обсъден избора на шеф на международната организация, завършва съобщението.

Русия е страната, която най-силно подкрепя Бокова за поста. Кремъл настоява ООН да бъде оглавена от човек от Източна Европа - единствения регион, който досега не е излъчил генерален секретар.

Наскоро говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че на срещата на Г-20 в Китай германската канцлерка Ангела Меркел се опитала да убеди руските лидери на подкрепят друг кандидат от България вместо Ирина Бокова (вероятно еврокомисарката Кристалина Георгиева - б.р.). Съобщението предизвика напрежение в отношенията между Берлин и Москва. Германската страна нарече хода на Захарова "недружелюбен".

Досега са проведени 4 тайни гласувания в Съвета за сигурност. Бокова бе два пъти трета и два пъти пета. Първи неизменно е португалският експремиер Антониу Гутереш.