66 611 деца за първи чуха училищния звънец днес. Миналата година първокласниците са били малко повече - 67 503.

Общо 719 405 ученици започнаха днес учебната година.

В София през тази година е изградено видеонаблюдение в нови 46 училища и детски градини, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Те са в районите „Красно село“, „Витоша“, „Люлин“ и „Илинден“.

Тази сутрин министърът на образованието Меглена Кунева припомни пред БНТ, че когато е поела Министерството, е нямало стандарти, без които новият закон за предучилищното и училищно образование да може да се приложи. И няма да има смяна на учебници в средата на учебната година.

“Учебните планове също не могат да се приложат без тези стандарти. В момента има 15 стандарта. Ние успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината. Ако нещата вървяха бавно и без натиск, ние щяхме да имаме учебник по история в края на годината. Няма смяна на буквара, защото беше невъзможно да излезем с нов буквар. Спокойно, децата ще се научат да четат така, както поколения преди това и няма никакви основания за притеснение", заяви Кунева.