"Ще говоря малко по-общи неща и ще го направя умишлено, защото съм сигурен, че България не започва и не свършва с Бойко Борисов, а камо ли с мен или други политици. Има проблеми, които са ни съпътствали през столетията и които със сигурност ще ни съпътстват и в бъдеще и смятам, че има стратегически насоки и интереси, които са много по-важни от отделната политическа кариера".

Така започна срещата на лидера на ДСБ Радан Кънев с граждани в София във вторник вечерта. Събитието бе част от обиколката "20 минути с Радан, 200 минути за вашите въпроси", продължила близо два часа. На нея бе и кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков, който също взе думата накрая. И обясни какъв е изборът на 6 ноември с доза чувство за хумор така:

"Ако искате да има ЕС и България да е в него - гласувайте за мен. Ако искате да няма ЕС и България да е в СССР - гласувайте за БСП. Ако сте хазартно настроени - гласувайте за ГЕРБ..."

Във встъпителната си реч Кънев говори общополитически за Европа и света и предизвикателствата. По думите му има достатъчно европейски примери как в изборна кампания се дебатира по маловажни теми, но в последно време разговорът в политиката започва да се връща към основните неща. Според Кънев темите са две - неравенствата, бедността и справедливостта е първата, а сигурността, границите и национализма - втората. Той даде пример с гласуването във Великобритания за "Брекзит" и с резултатите от местните избори на места в Германия. По думите му вотът показва, че за напускане на ЕС във Великобритания са гласували хора, които не са виждали чужденец, въпреки че уж това бе основната тема на кампанията за референдумам В Източна Германия, където партията на Меркел ХДС загуби местните избори за сметка на националистическа формация по думите на Кънев има "източногерманци, разочаровани от живота си", но не и мигранти. По думите му в основата и на двете случки всъщност са плод на двете големи теми - неравество и сигурност.

"В България когато говорим за неравенство не може да не говорим първо за неравенството пред закона, за провалените десетки опити за съдебна реформа, за корупцията, която прави хората много по-неравни от всички други механизми на капитализма, от които мнозина на Запад са недоволни в момента".

"Разграбването на активите на Корпоративна търговска банка с най-фрапантния пример - добиването на БТК от един бизнесмен, за който единственото, за което се чудим, е точно кой стои зад гърба му, но никой няма и най-малката илюзия, че става дума за реално разширяване на неговия бизнес. Ние се чудим отзад кой е - Пеевски, Борисов, двамата заедно, както твърди Цветан Василев, или руските служби. Не можем да знаем със сигурност, защото сламеният човек си е там на мястото - по начина, по който беше Пеевски, в момента е Спас Русев.", коментира Кънев.

Речта му продължи с анализ на понятията "патриотизъм" и "национализъм" у нас. По думите му "историческият грях на десницата" е, че в началото на 90-те години темата за патриотизма била "харизана на левицата". На техните митинги се веел българския флаг, а на митингите до сините знамена - не.

Той припомни фазите, през които исторически е минал патриотизмът от Възраждането насам - туркофилският период, проруският период и третият, този, който надделява в крайна сметка - прозападният партиотизъм на хора като Левски, Раковски, Ботев и по-късно Стефан Стамболов. Той описа целите на този патриотизъм така:

България да е независима, равноправен член на семейството на свободните европейски народи. И под това никой не е разбирал руските крепостни селяни. Не, политически Русия никога не е била в Европа. Сега възрожденските ценности са уж постигнати. И въпреси това всички виждаме, че реално тези цели са на хартия, не са в образованието, икономиката, политиката ни и все по-малко са основополагащи за външната политика. Нито веднъж не чух на 6 септември, че Русия е е обявила против Съединението на България. Питам къде беше историческата истина?...

Темата за партиотизма, национализна, нацията, ще са водещи не само за изборите, а за доста години напред. Ако няма кой да защитава тезата, че българският национализъм е изконно прозападен, няма кой да защити националния интерес.

Разговорът продължи с въпроси от събралите се граждани и фейсбук. Ето акцентите по теми:

За Реформаторския блок

Знаете, че съм скептик, мина много време от създаването на Блока. За това време примерите на разнопосочно действие, на конкуренция за завладяване на властови позиции вместо на общи политически позиции бяха твърде много, за да ви кажа, че съм оптимист...

Въпреки това за президентските избори РБ си свърши работата, избра най-силната кандидатура от предложените, най-силната кандидат-президентска двойка. РБ може да говори на 10 гласа, кандидатът обаче е един. Човек с ясни ценности и убеждения. Сега съм изцяло фиксиран за президентските избори. ДСБ с всички сили и ресурс ще подкрепи по много мощен начин кампанията на Трайчо Трайков, заяви Кънев.

По думите на Кънев ако Трайков постигне успех на изборите, заедно с Реформаторския блок, той ще е човекът, който би трябвало да има думата как вижда бъдещето на дясната коалиция, ако има такова. Защото лидерството е въпрос най-вече на постижения, не само на битки, обясни лидерът на ДСБ.

За политиката на Бойко Борисов

На въпрос от гражданин Радан Кънев обясни разликите между неговата визия за политика и външни работи и тази на премиера Бойко Борисов, особено покрай поведението в Истанбул, след това в Берлин, Брюксел, у нас. Изводът:

Нашият премиер защитава всички противоположни позиции едновременно – ние сме винаги прави. Той е способен в понеделник за каже, че такова чудо като европейска солидарност няма, да отиде при Ердоган и да изговори в Истанбул турските позици, после да иде в Берлин и да се сети за онази солидарност, която я няма, и да поиска европейска помощ за пазене на границите ни.

Ние в ДСБ сме си на една позиция – едниственото решение е общоевропейска политика за опазване на външните граници. Борисов дълго вярваше, че политиката идва от Брюксел, или най-вече от Берлин, който диктува в Брюксел. Нещо като ситуацията на улицата у нас през 1995-а - трябва да надушиш чий пръстен да целунеш. Но едва ли и през 1995-а да целунеш всички пръстени за една седмица е било вярното решение.

Радан Кънев обясни, че е опасно, когато премиерът в една страна насажда страх презди избори с идеята, че ако не бъде избрана неговата партия, това би значело "нестабилност".

За изборите и кандидата на ГЕРБ

"Аз със сигурност ще подкрепя Трайчо Трайков на втори тур. Не знам дали опонентът му ще е от ГЕРБ, защото не знам кой е кандидатът им.

Така Радан Кънев отговори какво ще прави Реформаторският блок на втория тур на президентските избори. След това обясни защо би му било трудно да подкрепи кандидат от ГЕРБ, описвайки три сигурни и една несигурна характеристика на бъдещия претендент за държавен глава от управляващите:

Първата характеристика е външнополитическа неориентираност. Причината - заслужил партиен член от кариерата на ГЕРБ с бъкел понятие от външна политика няма. Второ - той, който и да е, ще бъде пълномощник на Бойко Борисов. В резултат - той ще е кмет на 130 общини, премиер-министър, министър на нътрешните работи, шеф на няколко строителни фирми, нещо като главен прокурор, а накрая ще бъде и президент. Трето - няма как президентът от ГЕРБ да не е някой, който е продукт на изборната машина на Цветан Цветанов. Както и да му е името по лична карта, този кандидат-президент ще се казва Бойко Борисов. Той ще се казва и ГЕРБ.

Затова целта на РБ на изборите трябва да е на втори тур да не стигнат ГЕРБ и някой от русофилските кандидати, за да може десните хора да имат за кого да гласуват спокойно, обясни лидерът на ДСБ. На въпрос дали не е трябвало ЕНП да имат общ кандидат за президент и допускането, че това може да е Трайков, с оглед, че е единственият претендент от десницата до момента, Кънев отговори:

Трябва, разбира се, защо да не трябва. Очевидно е, няма никаква формална причина да не е обединителна кандидатура на цялата десница. Обаче нито Борисов ще подкрепи кандидат, който му е казвал "не", нито Цветанов ще подкрепи кандидат който не е продукт на неговата изборна машина.

 Лидерът на ДСБ обясни с чувство за хумор какво трябва да направи държавата с паметника на комунизма на Бузлуджа на въпрос от гражданка. По думите му е добре държавата да направи голяма инвестиция в добри и модерни двигагели, да се направи ремонт на "чинията", да се събере комунистическия елит в нея и оттам нататък те да изберат посоката на отлитане...

"Позволете ми да прогнозирам, че тя ще е на Запад, а не на изток...", заяви Кънев. 

На въпрос дали ще се срути държавата, ако първи мъже в държавата, Пеевски, Цветан Василев и т.н., Кънев отговори, че ако това стане без истински независимо разследване и съд, отговорът е да, ако стане по всички правила на правовата държава - отговорът, е, че "държавата няма да се срути, а ще се възникне".