Европейският съюз и Турция вярват, че решение на въпроса за разделения между гръцка и турска общност остров Кипър е възможно в близко бъдеще, заяви днес ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

"ЕС и Турция имат общ интерес да видят кипърския въпрос решен, продължаваме да търсим решение и вярваме, че то може да случи в близкото бъдеще", каза Могерини на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу при посещение в Анкара.

Турция окупира северната част от средиземноморския остров от 1974 година, когато нейни войски правят десант там, за да осуетят военен преврат, чиято цел е да го присъедини към Гърция - тогава още под властта на военна хунта. Намесата Анкара оправдава като защита на турското етническо малцинство на острова от гръцкото мнозинство. Гърците от северната част бягат от турското нашествие и губят имотите си.

То установява така наречената Севернокипърска турска република, която е призната само от Турция и Азербайджан. Турция поддържа там ганизон от 35 000 военни. 

Кипър се присъедини към ЕС през 2004 година, като окупираната му част не е в съюза. В референдум преди присъединяването турското население там гласува за обединение, но гърците гласуваха против.

По-късно днес в Брюксел говорителка на Могерини отклони въпрос на Клуб Z за подробности около прогнозата на Могерини.

"Много добре знаете какво са казвали напоследък лидерите на двете (кипърски-б.а.) общности, така че бих ви насочила натам", каза говорителката Мая Коциянчич.

Кипърският президент Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Аканджъ са в интензивни ежеседмични преговори от август насам. Миналата неделя Анастасиадис изрази "предпазлив оптимизъм", добавяйки, че разговорите са в "решителна фаза".

Надежди за чаканото десетилетия решение неотдавна изразиха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Джон Кери.

Турция иска "пътна карта" за визова либерализация

На срещата в Анкара днес, в която участва и еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан, турските представители настояха страната им да получи обещания безвизов режим от ЕС, както и той да отвори две нови глави в преговорите за членство със страната им.

"Отварянето на нови глави, глави 23 и 24, няма за критерий решаването на кипърския проблем, но има фактическа ситуация, която влияе на всичко", каза Чавушоглу. "Ние даваме нашия принос за решаването на кипърския проблем, независимо от отварянето на тези глави и ЕС прави същото. Но блокирането ни да отворим тези глави е знак за слабостта на ЕС да намери решения на определени проблеми".

Правилата на преговорите изискват общо съгласие на всички 28 държави-членки за всяка стъпка напред в процеса. Кипър многократно поставя въпроса за продължаваща турска окупация в северната част на острова.

Коциянчич припомни, че разширяването на ЕС е процес, основаващ се на консенсус между неговите членки и на правила, които те са се споразумели да спазват.

 Глави 23 и 24 обхващат правосъдието и основните права и свободата на изразяване и справедливостта, свободата и сигурността - теми, по които Турция е обект на остра критика в Европа. 

Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви на пресконференцията, че ЕС би трябвало да отвори тези глави и да обсъжда проблемните теми със страната му, вместо да продължава да ги държи затворени и да я критикува по тяхната проблематика. Това  той определи като "двоен стандарт".

Чавушоглу каза, че както Турция изпълнява ангажиментите си по спиране на нелегалната миграция, така и ЕС трябва да изпълни своите за визова либерализация и за напредък в преговорите за членство съгласно с елемените на съвместна декларация между ЕС и Турция от 18 март.

"Да продължим с някои от тях, а до оставим други настрана, не е честно. Ако третират Турция така, ние не можем да го приемем", каза Чавушоглу.

В същото време той отрече разговорите по тази тема да са в режим "или-или", а по-скоро са съсредоточени върху търсене на общо решение. Чавушоглу се изказа за "пътна карта" към безвизов режим и изрази очакване решение за него да има през октомври т.г.

Турция в момента изпълнява 67 от общо 72 изисквания на ЕС свързани с отмяната на визите. Общата декларация отбелязва изрично, че те ще отпаднат, когато тя изпълни всички условия.