Фронтекс, европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, разпространи кадри от работата си в подкрепа на българските власти за охрана на границите.

Това съобщават от Европейската комисия, която разпространи фотогалерия.

На 5 август Фронтекс реши да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли.

"Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут", допълват от ЕК.

На кадрите се виждат проверки както на лица, така и на автомобили, освен по "зелената" граница, и на официални външни ГКПП на страната.

От кадрите става ясно, че служителите на европейската гранична охрана работят съвместно с нашите и на импровизирани пунктове във вътрешността на страната, а също така и по наблюдението на неофициалната граница.

Междувременно агенция "Фокус" съобщи, цитирайки гръцкия "Катимерини", че от края на септември смесени българо-гръцки патрули ще охраняват българо-гръцката и българо-турската граница. Според вестника тази договореност е била постигната по време на визитата на МВР министъра на съседите Никос Тоскас в София по покана на българската му колежка Румяна Бъчварова.

"Катимерини" пише, че в сегашната ситуация по българо-гръцката и българо-турската граница съществуват участъци, които не се охраняват физически и които се използват за трафик на мигранти.

Вестникът цитира източници от вътрешното министерство в Атина, според които "вътрешните министерства на България и на Гърция търпят сериозни критики от колегите си в ЕС за вторичните потоци от мигранти, които преминават през територията на двете страни на път за Централна и Западна Европа."

От Запад пък дойде новината, че унгарски полицейски контингент с пълно техническо оборудване ще патрулира по сръбско-българската граница. Това съобщи сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, цитиран от БГНЕС. Министърът уточни, че властите в Белград вече са поискали съдействие и от австрийската, и от френската полиции. Според него допълнителните чужди сили ще допринесят за "стабилността и сигурността на държавните граници".

Унгарският контингент ще разполага и с термокамери при патрулирането на българската граница.