Този път жребият е хвърлен. След месеци упорити слухове младият и амбициозен министър на икономиката на Франция Еманюел Макрон влезе в 17 часа българско време в Елисейския дворец и подаде оставката си, която веднага бе приета от държавния глава Франсоа Оланд. Целта е една единствена. Атака на президентското креслото на изборите през май догодина. След непреодолими различия с президента и премиера Манюел Валс 38-годишният министър се посвещава само на кампанията за изборите. През последните дни той отправи призив към привържениците си:

"Не обелвайте и дума, ако журналистите ви питат кога ще си подам оставката и ще се кандидатирам за най-високия пост в държавата. Аз ще взема това решение и сам ще го обявя".  

През 2012 година, след победата на Франсоа Оланд, бе пълна изненада когато, работещият като банкер в една от финансовите институции на Ротшилд, бе назначен начело на мегаминистерството на икономиката и индустрията. Макрон демонстрира завидни качества и хвърли много усилия за преодоляване на кризата във Франция. Но постепенно отношенията му с президента и премиера изстинаха.

Макрон вече даде няколко знака, че ще се еманципира от Оланд и соцпартията и ще влезе в битката за Елисейския дворец. Най-яркият от тях бе създаването на 6 април т. г. на собствена партия наречена En marche - В движение. Еманюел и партията му са подкрепени от редица изтъкнати интелектуалци, журналисти и артисти във Франция.

Остава да видим дали ще успее в движение да хване правилния влак за Елисейския дворец догодина. Защото срещу него има силни опоненти. Самият Оланд, бившият президент Никола Саркози, бившият премиер Ален Жюпе, лидерката на крайните националисти Марин льо Пен, бившият премиер Франсоа Фийон. И още 7-8 известни политици, горяли в много битки.

Засега младият политик се радва на голяма популярност сред хората. Те следят отблизо и живота му с 20 години по-възрастната от него Брижит Тронио. Когато тази година на парада на Шан-з-Елизе по случай националния празник на Франция двамата се появиха усмихнати, французите с удивление разбраха, че това всъщност е ученическата любов на Макрон. Само че той заобичал не съученичка, а... учителката си по литература. Любовният роман започва през 1995 година в град Амиен и страстта им един към друг продължава и днес. Двамата вече са женени 20 години, като Брижит има три деца от първия си брак.