"Газпром" започва разговори утре за възобновяване на проекта за газопровод "Турски поток" през Черно море, предаде ТАСС, цитирайки зам.-шефа на компанията Александър Медведев.

Срещите ще са в Турция и от руска страна ще се водят от Алексей Милер, председател на Управителния съвет на "Газпром".

"Процесът започна още на среща между турския министър на икономиката и руския министър на енергетиката. Там бе постигната договореност за възстановяване на преговорите", коментира Медведев.

Проектът за "Турски поток" беше обявен от президента Владимир Путин на 1 декември 2014 г. по време на неговото посещение в Турция. Тогава стана ясно, че този бъдещ газопровод с капацитет от 63 милиарда куб. м. ще замени проекта за "Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море.

Спирането на "Южен поток" бе обяснено с отказа на българското правителство за започване на строителството.

През юли 2015 г. руснаците замразиха и "Турски поток", прекратявайки договора за строителство на първото трасе от тръбопровода с италианската компания "Сайпем". Решението бе продиктувано от невъзможността за постигане на съгласие по много работни и търговски въпроси за реализирането на проекта, гласеше официално съобщение на "Газпром".

 

Строителството на проекта "Турски поток" може да започне веднага, но това се отнася само до частта, засягаща доставките за турската икономика. Изграждането на тръбите за пренос към европейски пазари зависи от трети фактори и тепърва се търсят гаранции за тях. Това заяви руският президент Владимир Путин в началото на месеца след разговори в Санкт Петербург с турския му колега Реджеп Ердоган.

Запитан от журналисти за бъдещето на "Южен поток", Путин отговори: "Да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците от "Южен поток" и намеренията им не ни стигат. Трябват ни железобетонни гаранции с правен характер. Такива няма."

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ