Европейският съюз има средства и готовност да помогне на България, ако тя се изправи пред миграционна вълна от Турция, увери днес Европейската комисия.

"Имаме инструментите и разбира се сме готови да помогнем", каза нейният говорител Маргаритис Схинас в отговор на въпрос на Клуб Z за нарастващата тревога на българските власти от увеличаващите се незаконни влизания в страната и от пълните приемни центрове.

Една трета от подкрепленията, които България е поискала по-рано този месец за граничната си полиция, вече са на място, каза по-късно пред Клуб Z говорителка в Комисията.

Става дума за 100 граничари от други държави на ЕС, осигурени от неговата гранична агенция "Фронтекс". Заявката на българските власти е за общо 300 души, които ще бъдат изпратени, посочи говорителката. 

Те идват след предишно подкрепление от 60 служители, които са пристигнали в страната ни по-рано и спешна финансова помощ от 12 милиона евро, която също е изплатена.

"България, както много от другите държави-членки от предната линия, които имат специфични нужди, могат, разбира се, да разчитат на подкрепата на Европейската комисия - както за експертиза, така и за ресурси, агенции, кризисен механизъм", каза  Схинас.

Той припомни, че Комисията може вече да използва ресурсите за хуманитарна помощ, отделяни досега за страни от третия свят, за посрещане на хуманитарни кризи на територията на ЕС. Това стана възможно след струпването на бежанци в лагера Идомени в северна Гърция по-рано тази година.