„Епъл“ ще трябва да възстанови на Ирландия 13 млрд. евро под формата на данъци. Решението е на Европейската комисия, предаде Би Би Си.

След близо тригодишно разследване, комисията заключава, че Ирландия е представяла незаконни данъчни облекчения на могъщия американски производител на телефони, лаптопи и др. електроника.

В резултат компанията е платила само 1% данък печалба през 2013 г. и 0,005% през 2014 г. Повечето фирми в Ирландия дължат 12,5% корпоративен налог в зависимост от дейността си, като за определени бизнеси (производство, международни финанси) ставката пада на 10%.

Страните членки на ЕС не може да предоставят данъчни облекчения на определени компании – това нарушава европейското законодателство“, обясни еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Ирландският финансов министър Майкъл Нунън заяви, че е дълбоко несъгласен с решението.

Най-вероятно ирландското правителство ще обжалва акта на ЕК.

За 2015 г. "Епъл" има 234 млрд. долара приходи и 53 млрд. долара печалба.

„Европейската комисия се опитва да пренапише историята на „Епъл“ в ЕС, игнорирайки данъчните закони на Ирландия и преобръщайки международните стандарти в тази област“, се казва в изявление на щатската компания. Решението щяло да има дълбок и тежък ефект върху инвестициите и разкриването на нови работни места на Стария континент.