Германия спешно се нуждае от нов закон за имигрантите и той трябва да се приеме още тази година.

Призивът е на правителствата на федералните провинции Долна Саксония и Ренания-Пфалц, чиито премиери са социалдемократи. Да припомним, че всяка от 16-те германски провинции има свое правителство и парламент.

Борис Писториос.

Инициатива за приемане на такъв закон обсъжда на днешното си заседание кабинетът на Долна Саксония. Ако бъде прието, предложението ще бъде внесено за обсъждане в горманата камера на германския парламент – Бундесрата.

“Нямаше да имаме толкова много проблеми с бежанците, ако имахме такъв закон още през 2015 г. В такъв случай ние бихме могли да отворим вратите за хора, от които пазарът на труда спешно се нуждае, а кандидати за убежище нямат никакъв шанс за работа. Закон за имиграцията трябва да се приеме още до края на тази година”, заявява вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториос за в. “Райнише пост”.

На същото мнение са и управляващите социалдемократи във федералната провинция Ренания-Пфалц. Само с подобен закон можел да се регулира приемът на мигранти в Германия и същевременно целенасочено да се подбира квалифицирана работна ръка от държави извън Европейския съюз.

Подобна законова уредба трябвало да обхваща и задължение за интеграция. Законът трябвало да е валиден както за имащи право да получат убежище, така и за хора, които нямат основание да търсят закрила. Това пък ще рече да се приемат икономически мигранти.

Миналата година в Германия пристигнаха 1,1 милиона мигранти, в по-голямата си част бежанци от Сирия. За тази година се очакват нови 300 000 души.

Федералното правителство на Ангела Меркел прие редица мерки за ограничаване на мигрантския поток, които вече дават резултат. Едва ли обаче ще склони за приемане на нов закон. Такъв е в сила от 1 януари 2005 г. Той регулира всички аспекти – обучението в германски университети на чужденци, разрешителни за работа на учени и специалисти, прием на мигранти, нуждаещи се от закрила по политически и хуманитарни причини и събиране на разделени семейства. Това ще рече, че ако член на семейство е получил право на пребиваване в Германия, могат да го последват и членовете на неговото семейство. В закона са набелязани и мерки за успешна интеграция на мигрантите.