Цели 13 948 нарушения на пътя са установени в страната в седмицата от 22 до 28 август, съобщиха от пресцентъра на МВР. Превес остава не видеоконтролът, защото от внушителното число огромната част - 7180 нарушители, са засечени с физическото присъствие на полицай - контролен орган. Издадени са 6802 фиша и общо 4630 акта. Електронните фишове са 6676.

За периода, който по традиция е най-тежкият през цялата година, са настъпили 178 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 19 души, а 246 са пострадали.

Броят на установените неправоспособни водачи е 685. По-внимателен поглед върху статистиката (целия отчет на ГД "Национална полиция" може да видите тук) показва, че е работено по-задълбочено по хората без книжки. Издадени са 685 наказатени постановления на шофьори без документ. Това е почти 2 пъти повече от 366-те водачи, които са глобени за употреба на алкохол.

Интересно е, че явно недостигът на патрули (или друго нещо – неизвестно какво, б.р.) води до някои фрапиращи резулати. Като например графата „Брой нарушения установени в малки населени места“ - в цели 7 области такива са 0. И ако сред тях е и СДВР, то за Благоевград, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково картината е доста съмнителна. В цяло Смолянско - из обширните Родопи, са установени общо 5 нарушения в малки населени места.

Затова пък непоправимите селски диваци явно са във Видин и Враца, където са отнесли съответно 138 и 120 наказания за същия период.