ГЕРБ ще обявят  кандидатите си за президент и вицепрезидент на Република България на 2 октомври 2016 г.  - тоест в най-последния по закон момент. Това реши Изпълнителната комисия, като взе предвид предложение на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според изборния кодекс кандидатите за държавен глава и вице трябва да бъдат регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) най-късно 32 дни преди изборния ден. Вотът ще е на 6 ноември, а 30-дневната предизборна кампания започва на 6 октомври.

С новото решение ГЕРБ за пореден път отложи с още десетина дни обявяването на номинацията си. Вчера зам.-шефът на партията Цветан Цветанов същ спомена датата 2 октомври, но като краен срок, допускайки, че е възможно номинацията да бъде обявена и в последните дни на септември.

Цветанов обаче уточни, че решението кой ще е кандидатът на ГЕРБ вече е взето. Той го описа така - с управленски опит, добре познат в европейските столици, медиатор, който е способен да се справи с усложнената международна обстановка.

"Трябва да бъде човек с твърд характер, човек, който да се е доказал в управлението, да е управлявал и, разбира се, политически да има съответните познания", каза Цветанов.

Това е поредното отлагане. През май Цветанов заяви, че името ще стане публично известно "не по-рано от юни". През юни пък срокът на дългоочакваното събитие бе отложен за септември.

Имената, които се спрягат за кандидат-президент на ГЕРБ са Йорданка Фандъкова, Димитър Николов. Известно време в обращение бяха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарката Кристалина Георгиева.