Само няколко месеца след като се установи, че системата на Фейсбук за подреждане на новини - т.нар. "trending", е управлявана и с човешка помощ, компанията на Зукърбърг е уволнила всичките си редактори и е оставила алгоритмите да вършат работата сами. Става дума само за англоезичния новинарски поток.

Резултатите са плачевни.

За няколко дни социалната мрежа предложи в англоезичната си част група абсурдни, жълти и откровено фалшиви новини. Първо история за водещата на новините от американската телевизия Fox Мегън Кели, която била уволнена - такова нещо всъщност не се е случило. След това спорен материал за нецензурна атака от комик към дясната екпертка Ан Коултър. Накрая видео на мъж, който мастурбира с помощта на пилешки сандвич от "Макдоналдс".

Така тезата, че Фейсбук ще се опита да ограничи т.нар. "clickbait" скандални заглавия, издиша.

Реакцията на екипа на социалната мрежа - да уволни редакторите, дойде заради обществената реакция срещу участието на хора в подреждането на новините. Потребители обвиниха хората на Зукърбърг в пристрастност и определиха системата като проблемна.

Явно "пристрастността" все пак е била по-добрия вариант.

"Нашата цел е да включим "Trending" за колкото се може повече хора, което ще е трудно, ако се опитаме да резюмираме темите на ръка. Процес, воден от алгоритми, ни позволява да разширим "Trending" за побиране на повече теми, и да го направим достъпен за хора по целия свят след време", пишат в блога от компанията.

Според "Гардиън", редакторите са били уволнени без предупреждение на среща, на която са присъствали пазачи. Те са получили допълнителна месечна заплата като компенсация.