Изключително мощен взрив разтърси рано сутринта столицата на Киргизстан - Бишкек. Адската машина е била в кола мицубиши, която с висока скорост се е опитала да влезе на територията на китайското посолство през портала. Но, още при сблъсъка с вратата, автомобилът експлодирал. На място е убит нападателят. Ранени са и трима киргизстанци от посолството. Китайски дипломати няма пострадали.

Колата е била натъпкана с няколко килограма тротил. Взривът се е чул в цялата столица. Парчета от автомашината са намерени в радиус от 300 метра. Повредена е сградата на дипломатическата мисия, както и няколко постройки наоколо.

Районът е отцепен. Започнало е следствие. Все още никоя организация не е поела отговорност за терористичния акт. Властите засега не съобщават никакви данни за атаката. Китайското правителство е "шокирано от взрива", коментира високопоставен чиновник в Пекин.

Не е ясно дали атаката е била срещу Китай или за всяване на смут в Бишкек пред празника на Киргизстан - Деня на независимостта, който се чества на 31 август.