Американският актьор Джийн Уайлдър, запомнен от мнозина за главната си роля в „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“, почина на 83 години, съобщи Би Би Си, позовавайки се на семейството му. Комикът е играл още в класически филми като „Продуцентите“ (1968), „Пламтящи седла“ (1974) и „Младият Франкенщайн“ (1974). Уайлдър често работеше със сценариста и режисьор Мел Брукс, както и със стендъп артиста Ричард Приър. Той си е отишъл в неделя в Стамфорд, Кънектикът, след усложнения покрай болестта на Алцхаймер, от която е страдал.

Актьорът, смятан за един от най-влиятелните комедианти на втората половина на ХХ век, започва кариерата си на Бродуей, преди да се прехвърли към екрана за кратка роля като отвлечен предприемач в „Бони и Клайд“ (1967). Година по-късно Мел Брукс му поверява персонажа на тревожния счетоводител Лео Блум в комедията „Продуцентите“ – за него е номиниран за Оскар.

През 1971-а Уайлдър изиграва Уили Уонка в „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“, може би най-известния му герой. Друга от знаковите му роли е на доктор Рос от филма на Уди Алън от 1972-а „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса“.

Разделяме се с една легенда на комедията. Или както Питър Брадшоу от „Гардиън“ описва Уайлдър:

„Див, вдъхновен и чувствителен актьор; рядка комедийна звезда, чийто гений може би още не сме оценили напълно“.

Площад Славейков