Ценна сграда на Дановия хълм в Пловдив се руши и е опасна за преминаващите. Това съобщи БНТ. Къщата-паметник на културата е съсобственост на общината и на частни лица, повечето от които са в чужбина. Преди ден от уникалния купол на 112-годишната сграда падна голям каменен къс. От кметството разчитат на помощ по програма "Региони в растеж".

На известният повече като Сахат тепе хълм има много ценни постройки, някои от които са в незавидно състояние. Къщата на ъгъла на улиците "Антим Първи" и "Лейди Странгфорд" е една от най-рушащите се, като отломки от нея застрашават минувачите.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов разказа пред БНТ, че сградата е обезопасена с предпазна лената. Стаменов допълни, че голяма част от физическите лица -съсобственици, живеят в САЩ. Единственият, който е в България, е поел ангажимент да се погрижи за опасните части от фасадата.

Имало интерес за закупуване на общинската част от сградата, след което наследниците на имота ще се погрижат за възстановяването му, като за целта те могат да се възползват и от безвъзмездно европейско финансиране.

По програма "Региони в растеж" се дава възможност дори и сгради - паметници на културата, да бъдат санирани, като при самото саниране се изготвят проекти за запазване на фасадите. Тъй като в централната градска част има много стари сгради в недобро състояние, от районната администрация започват да разлепят съобщения за възможността за финансиране по новата оперативна програма.

Днес в опожарените тютюневи складове в Пловдив се очаква да влязат специалисти-конструктори. Те трябва да преценят какви действия да се предприемат, за да се запази конструкцията на сградите - също паметници на културата. От своя страна собствениците на складовете трябва в 14-дневен срок да предприемат съответните действия, като гарантират опазването на конструктивната цялост. В противен случай общината трябва да се заеме с възстановяването. Това обаче ще забави процеса заради поредицата от обществени поръчки, които налага процедурата.