"Европейската политика не е да се подчиниш на Меркел. Да не сме им роби на тези европейски лидери? Меркел не е господарка на Европа. В опитите си да играе господарка на Европа тя направи доста грешки".

Това заяви пред бТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Така той за пореден път коментира последните външнополитически действия на премиера Бойко Борисов, който в петък посети Истанбул, а в събота - Берлин, в опит да бъде посредник за решаването на бежанския проблем и влизане в сила на споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия и либерализиране на визовия режим за Турция.

Според Кънев България трябва да търси обща позиция със страните от Централна и Източна Европа. Той заяви, че Реформаторският блок, включително партиите от него, които са в управлението, имат твърда позиция против погрешната политика на двустранно договаряне с Турция и Русия по ключови въпроси.
"Позицията на Ердоган е да изнудва цяла Европа", заяви Кънев.
И за пореден път отбеляза, че е възможно Блокът да се раздели с НПСД, които са на по-различно мнение по въпроса.
"Не съм говорил с Касим Дал. РБ има ясна обща позиция за националния интерес. Изключваме договорки с Турция. Изложихме се и в Истанбул и в Берлин и не постигнахме нищо", каза още Кънев.

Според него ако разговорите с Турция са двустранни то България е в слаба позиция.

"В РБ има осъзнаване, че ГЕРБ води политика, различна от нашите ценности. Борисов тръгна по пътя на БСП и АБВ - да с разберат Турция и Европа, ние по средата. Ние не сме извън Европа. Тоя, дето е най-близо, той не може да е посредник. Борисов почва да се литка в русофилство. Нашият национален интерес е да изградим обща европейска позиция, ако трябва ще се скараме с Юнкер", каза още Кънев.

На въпрос, че подобна позиция изрази и БСП, Кънев изрази съмнение дали социалистите биха имали такава позиция ако става дума за подобни двустранни договорки с Русия. Той допълни, че президентът трябва да свика КСНС и дори отбеляза, че свикването му безнадежно закъснява. Кънев каза още, че ако ЕС даде визи на Турция, то бежанците вече получават турски паспорти и утре бежанската вълна може да стане напълно законна.

"ДСБ не е коалиционен партньор. ДСБ е единствената смислена и твърда опозиция. Нямаме министър, всички представители на ДСБ от месеци са със свалено доверие. Нямам идея дали Петър Москов е член на ДСБ, не ми е работа, има страшно много членове на ДСБ".

Това каза още Кънев. Той коментира и вчерашното писмо на активисти на ГЕРБ, в което те го обвиняват в трикове и в това, че изказванията му срещу Борисов са по-силни дори от тези на БСП.

"Този тежък комунистически манталитет как оцеля в България? Те ме обвиняват, че аз се изказвам зле за тяхното слънце. Премиерът греши тежко на гърба на националния интерес, нормално е аз да държа остър тон. Премиерът се подхлъзна по една пързалка", коментира Кънев.