Двама членове на ПКК, считана в Турция за терористична организация, са задържани в Одрин под стража с обвинения за тероризъм, като единият от тях е предаден от българските власти през ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“.

Това съобщава електронното издание Haberler.com, цитирано у нас от БГНЕС.

Улаш Къса е живеел в Германия, когато се е присъединил към ПКК. 9 години е участвал в терористични атаки в Северен Ирак в район, контролиран от джихадистите от ДАЕШ и след това по нелегални пътища се е прехвърлил в България, смятат медиите от югоизток. 

Не се уточнява къде и кога при полицейска проверка у нас е бил арестуван и осъден на затвор за 3 години. След изтичането на срока за лишаване от свобода в български затвор, вчера той е бил предаден на турските власти при Капъкуле. До момента няма официално изявление на българска институция по случая.

Другият заловен от граничните власти при опит да влезе в Турция с пътнически автобус (без участие на България, б.р.) бил някой си Дениз Акгюндоуду - заподозрян в участие в терористична групировка. А по време на разпитите било установено, че е белгийски гражданин с местожителство в Холандия.

Преди 10 дни България предаде двама кюрдски сепаратисти отново през границата при Капитан Андреево – Капъкуле, напомнят медиите. Те бяха издирвани в близкия до Одрин град Къркларели, но бяха установени от полицията у нас и впоследствие депортирани.

Огромен обществен отзвук придоби слуаят с гюлениста Абдуллах Бююк, когото павителството в лицето на МВР предаде на Турция въз основа на административна заповед, макар съдът на две инстанции да бе постановил, че той не трябва да се екстрадира.