"Марсианският екип" се върна в цивилизацията точно след година, прекарана в пълна изолация. Експериментът на Хаваите симулираше живот на Червената планета. Шестимата участници живяха в помещения в купол без пресен въздух, прясна храна и личен живот. Дори нямаше възможност за уединение в някоя ниша, камо ли стая.

Мисия до Марс е напълно възможна и реалистична в близко бъдеще, заяви след като вдиша истински чист въздух французинът Сиприен Версо. Това поне е доказъл опитът под купола.

Според експерти пилотиран полет до Червената планета може да продължи между 1 и 3 години. Финансираната от НАСА симулация, осъществена от Университета на Хавай, е втората по дълготрайност след руската, която приключи през 2011 г., след като продължи 520 дни.

Куполът, в който живя шесторката.

Според Версо пречките в областта на технологиите и психиката могат да бъдат преодолени. Но командирката на мисията Кармел Джонстън от САЩ се оплака, че липсата на личен живот през изминалата година е "трудно се издържа". Екипът беше съставен от френски астробиолог, немски физик и четирима американци - пилот, архитект, журналист и специалист по природните ресурси в почвата.

Докато се правеха изследвания на живота в изолация, шестимата трябваше да живеят с ограничени ресурси, да носят скафандър, когато са извън купола и да работят върху избягването на междуличностни конфликти.