Може да се спори дали от това този луд свят ще стане с една идея по-морален и човечен... Но все пак е прекрасно, когато вместо на всевъзможни сатрапи, диктатори, политици и какви ли не други мерзавци, се откриват паметници на рок величия.

Само преди три дни покойният Леми Килмистър от "Моторхед" се изправи от бронз, "докато свят светува"... как къде? В любимата му кръчма Rainbow Bar & Grill в Ел Ей. В един документален филм рокаджията обясняваше простичко защо въпреки доходите си не се мести от обикновения апартамент, в който живееше под наем - бил близо до кръчмата "Рейнбоу".

Надали има по-подходящо място от това за Леми, който ни остави на 28 декември 2015 г.

Разбира се, бяха дошли страшно много хора и някои от тях разчитаха да видят част от церемонията по откриването на статуята дори от паркинга.

Уенди Дио, която присъстваше на откриването (остатъкъът от събраните средства за изграждането на статуята отиде във фондацията на покойния й съпруг Рони Джеймс Дио - Stand Up and Shout Cancer ), заяви:

„Най-важното нещо в това събитие е, че то беше направено изцяло от феновете. Не е нещо, създадено от звукозаписна компания или подобно. Вие, хора, го направихте. Както той ни заливаше с дарове през живота си, така сега вие му отвръщате.”

Специалната седмица в чест на Леми в Лос Анджелис започна още във вторник вечерта, когато редица известни рок музиканти се събраха в прочутия клуб Whisky-a-Go-Go, за да свирят в негова чест.

Илюстрация theclio.com

И като казахме Америка, едно не може да й се отече на тази страна: че знае как да уважава героите си - военни или антивоенни, черни или бели, мейнстрийм или не толкова...

Затова и в родината на грънджа Сиатъл пръв "засвири", паднал на колене Джими Хендрикс. Най-известният жител на този град е тук - пред един музикален магазин от януари 1997 г. От години се водят разговори да бъде преместен в кръстения на него Джими Хендрикс Парк, но това така и не се е случило.

Илюстрация societyofrock.com

Е, кой да заслужава?! Да - Бон Скот имаше малка паметна плоча във втората му родина - Австралия до откриването тази година на тази красива статуя в Kirriemuir, Шотландия. На събитието присъстваха едни от най-ранните членове на AC/DC Марк Евънс и Тони Куренти, а за атмосферата може да съдите сами от този клип.

 

 

Хубавото и при този паметник, е че 50-те хиляди паунда също са събрани от фенове. А  Kirriemuir (както и да звучи името на градчето на местен диалект!) е мястото, където Бон е прекарал първите си 5 г., преди през 1952 г. да се премести в Австралия.

Тук вече 10 години се провежда дори "Бонфест". Поставените цели и начинът на изпълнението им са повече от очевидни...

Да видим какво ли ще заслужи някой ден Брайън Джонсън, когото групата му комай изхърли като мръсно коте, само заради едните съмнения, че не може да чува.

Помните ли онези думи от началото - на Уенди Дио: че най-убавото във всичко е, че не участват звукозаписните компании. Е, да - защо им е да плащат за нещо без "възвръщаемост", като така и така си печелят от мъртви рок величия.

Именно любовта към Роналд Джеймс Падавона - въпреки корените му от Италия и Америка, изби първо в Каварна с първия на цялата планета паметник на дребничкия рок колос. Паметикът на Рони Дио стана събитие с наднационално значение и от откриването през 2010 г. тук идваха купчина от музикантите, които са свирили с него.

Разбира се, това отприщи възможност за още нещо невиждано у нас. Истински красив паметник на български рок музикант. Георги Минчев - бардът на Созопол, се възвиси завинаги в Каварна...

Илюстрация wikimapia.org

А за който не помни Бате Гошо, ето една песен.