Минути след като в профила на министър-председателя Бойко Борисов във фейсбук се появиха снимки от срещата му с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, ново вълнение обхвана част от хората.

"Това, че знамето отляво до Борисов не е нашето, си е чиста провокация и пренебрежение от страна на Анадола! Унизително е, но ако не го взимаме под внимание, съществуват други много по мащабни за нас заплахи... стига Човекът с мустака да не си развърже ръцете...", коментира разтревожено М. Георгиев в профила на Борисов.

Toncheva Ely му отговаря: „Хайде да не разбираме всички от дипломация...! Турска му работа...! Въпрос е да не дърпаме дявола за опашката...! Защото за съжаление... сме до бурето с барут..."

Иван Иванов е впечатлен: „М. Георгиев, поздравления за това, че казваш виждащото се веднага и логично да направи впечатление на нормален човек!!! ...но на овце и на платени лизачи ще е трудно да го обясниш!!!"

С всяка следваща минута в профила на Бойко Борисов става все по-горещо. Поводът е, че на снимката се виждат големи две турски знамена – по едно зад Ердоган и Борисов. (не става дума за малките флагчета на масата, а за големите - това зад Ердоган дори има и допълнително една голяма звезда в горната част с малки звезди около нея - т.нар. президентско знаме на Турция

Bai Ivan: "Това означава, че за тях турците, не съществува Българска държава и българска народност!... За тях България (булгаристан), явно е част от Турция и провинция на Турция!"

Някои участници в дискусията предлагат да се гледа по-важното и да не се правят сцени заради знамето.

Росица Ковачева: "Гледайте нещата по същество - не трябва заради бълхата да изгорим юргана...... Какво да направи Борисов, ако наистина има някакъв проблем? Да каже: "Аз съм ви сърдит – чао!!!"

Но този прагматизъм не е добре дошъл.

Latinka Bozhinova: „Тук е сложена БЪЛГАРИЯ на картата, не партиите, сини, бембени, червени!“

Хм, специално отношение ли?

На 24 август на посещение при Реджеп Тайип Ердоган беше вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и зад него отново се вижда... знамето на Турция.

На 3 август Ердоган прие Генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. И зад него знамето е... турско.

Ще каже някой, че след опита за преврат Ердоган е минал само на турски знамена...

На 23 май в Истанбул се проведе Световната хуманитарна среща. Тогава Ердоган проведе двустранни срещи с Ангела Меркел и с Алексис Ципрас. И зад двамата знамената отново са червени с бял полумесец и малка бяла звезда.

Дори и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се снима на фона на червеното знаме, когато посещава Ердоган на 21 април.

Ще каже някой, че в Турция просто е така, не уважават чуждите национални флагове и всички се снимат пред турски знамена...

Отговорът:

Общото между всички снимки дотук е, че нито Меркел, нито Ципрас, нито Борисов са президенти. Когато Ердоган приема свои равнопоставени колеги – т.е. държавни глави, знамето зад тях е на съответната държава. Ето примерите:

Президентът на Румъния Клаус Йоханис от 23 март.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев от 15 март.

Президентът на Украйна Петро Порошенко от 9 март.

Просто протокол. Това са примерите само от последните месеци. Така че, ако приятелите на Бойко Борисов във фейсбук много държат при срещите с Ердоган зад него да е българското знаме, то трябва да го убедят да се кандидатира за президент.