"Германия ще съдейства България да получи допълнителна подкрепа за охраната на границите ни. Това стана ясно от разговорите на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел". 

Това е едно от двете изречения от новините на бТВ, които са оскъдната информация от проведената среща между канцлера на Германия Ангела Меркел и правителствените ръководители на България, Австрия, Словения и Хърватия - Бойко Борисов, Кристиан Керн, Миро Церар и Тихомир Орешкович. Повод петимата да се съберат на обяд в Берлин е мигрантската криза.

След края на срещата нямаше изявления пред медиите. До този момент няма информация и в медиите в Германия. Няма съобщение от българския Министерски съвет, няма и нов пост във фейсбук профила на Борисов.

"В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидери на няколко държави от ЕС с различни позиции, но намериха общ език".

Това е второ изречение от новините на бТВ. По-късно БНР съобщи, че петимата лидери са се разбрали да се видят отново следващия месец във Виена, евентуално с участието и на унгарския премиер Виктор Орбан. 

"България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери" - БНР цитира Бойко Борисов. 

По време на срещата Австрия била настояла за твърда позиция спрямо Турция и дори за прекратяване на преговорите с Анкара.

Преди началото Бойко Борисов написа в профила си във фейсбук:

"Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Освен това ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент, и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем.

Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона", пише Борисов във фейсбук профила си. 

В предишните дни Меркел посети Прага и Варшава, където вече получи отрезвителен отговор. Нито чехите, нито поляците са готови да приемат бежанци по квоти. На същото мнение са също Унгария и Словения, чиито премиери също бяха във Варшава в рамките на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия).

Борисов призова ЕС да спази споразумението с Турция и да свали от октомври визите за турски граждани. Анкара обаче не е изпълнила част от условията, на които Турция трябва да отговаря.

От ляво надясно: канцлерът на Австрия Кристиан Керн, премиерът на Словения Миро Церар, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерите на Хърватия и България Тихомир Орешкович и Бойко Борисов