Германската канцлерка Ангела Меркел посреща днес в 12 ч местно време (13 ч българско) българскя премиер Бойко Борисов и колегите му от Австрия, Словения и Хърватия Кристиан Керн, Миро Церар и Тихомир Орешкович.

СЛЕД НАЧАЛОТО НА СРЕЩАТА:

Оповестеният по-рано разговор по бежанската криза ще се състои по време на работен обяд в правителствената резиденция – двореца “Мезеберг” в Гранзее, на 70 км северно от Берлин. Проявата е затворена за журналисти.

Събитието беше отложено с няколко часа по молба на Бойко Борисов поради вчерашното му посещение в Турция. Заради срещата с Меркел той първо отказа визита в Истанбул, но явно след договорка с канцлерството е променил плановете си.

Тази сутрин Бойко Борисов и Румяна Бъчварова имаха срещи в централата на фондацията на Християндемократическия съюз "Конрад Аденауер". Пред зам. генералния секретар Герхард Вахлерс българският премиер отново е изложил своята позиция:

"България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница. За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", е казал Борисов според поста му във фейсбук.

За Берлин е важно да знае от първа ръка позицията и намеренията на Анкара по спазването на споразумението с ЕС за бежанците. За българските медии Борисов обяви, че си е записвал всичко по време на срещите му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм.

“В ЕС трябва да си дадат ясна сметка докога Турция ще успява да спира бежанците, ако гласуват за неспазване на споразумението. България и Гърция са първите уязвими държави при проява на такава несолидарност. В Европа е удобно да изказваш политически позиции за борба с бежанците и как ще ги върнеш, откъдето са дошли. Но аз не си представям как ще приемем на летище София десетки хиляди, върнати ни от ЕС, защото са регистрирани първо в България”, заяви от Истанбул Борисов.

Това навежда на мисълта, че днес той ще оповести пред канцлерката Меркел и колегите си от Австрия, Словения и Хърватия не само споделеното с него от Ердоган и Йълдъръм, а ще отстоява позиция, че България не бива да бъде оставена сама при провал на споразумението ЕС-Турция и при една нова бежанска вълна.

Ангела Меркел вече получи отрезвителен отговор от Прага и Варшава, където беше на посещения в четвъртък и вчера, петък. Нито чехите, нито поляците са готови да приемат бежанци по квоти. На същото мнение са също Унгария и Словения, чиито премиери също бяха във Варшава в рамките на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словения).

Междувременно стана известно, че при визитата си в четвъртък в Прага Меркел е преживяла инцидент.

На път от летището за правителствената резиденция мъж с черен мерцедес е направил опит да се включи в кортежа. Той е възнамерявал да преодолее кордона по маршрута, но униформените са реагирали светкавично. Те са насочили автомати и са успели да спрат мерцедеса. Шофьорът не е оказал съпротива и е бил задържан.

По данни на полицията той е действал сам. На възраст е около 40 години, но името му не се съобщава. При обиск на автомобила са били открити бетонни блокове, сълзотворен газ, полицейска палка и белезници, но не и оръжия. Това навежда на мисълта за готвено нападение срещу лимузината на канцреката с бетонните блокове. Поради незабавните действия на полицията нейната сигурност и животът й не са били застрашени.

Меркел не се стресна и от демонстрантите пред правителствената резиденция в Прага, където я очакваше президентът Земан. Множеството скандираше не само "Меркел трябва да си ходи!", а и обидни изрази, недостойни да се цитират.