Турция още не изпълнява всички изисквания, за да получат гражданите ѝ право да пътуват без визи в Европейския съюз. Това съобщи днес Европейската комисия по повод призива на българския премиер Бойко Борисов ЕС да отмени визите за турци, за да избегне нов прилив на мигранти от страната им.

Падането на визите е част от съвместно изявление на държавните и правителствените ръководители на ЕС и на Турция от март т.г. за общи действия срещу миграционната криза. В него изрично е отбелязано, че ЕС ще разреши безвизовите пътувания, когато Турция изпълни всички 72 условия за това. В последния си доклад по темата Комисията отбелязва, че Анкара има да изпълни още пет изисквания. Следващият доклад ще бъде през септември.

"Ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към споразумението. Ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост", каза Александер Винтерщайн, говорител в Комисията.

Делегация от Европейската служба за външно действие и генералната дирекция по вътрешните работи на Комисията е обсъдила с турското правителство преговорите на страната за членство и за визова либерализация с ЕС пред последните два дни, каза Наташа Берто, говорителка в Комисията.

Неизпълнените условия включват: 

- приемане на мерки срещу корупцията, препоръчани от Съвета на Европа;

- опазване на личните данни по стандартите на ЕС, т.е. независим регулатор в тази сфера и законодателство, което е задължително за агенциите за сигурност;

- сключване на оперативно споразумение с Европол;

- ефективно правно и полицейско сътрудничество с всички държави от ЕС;

- преразглеждане на законодателството и практиките в борбата с тероризма в съответствие с европейските стандарти. В момента Турция използва правна дефиниция за тероризъм, която позволява тежки присъди дори за изразяване на мнение, различно от официалната правителствена линия.