Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази сутрин президентът (2002 – 2012) Георги Първанов гостува в Нова телевизия. Темата е позната – все пак, това е единствената политическа тема на седмицата. БСП отрязали АБВ, АБВ отрязали ген. Румен Радев, Първанов пак иска да е президент... Нищо ново. Само дето сега е малко по-смешно.

И когато разговорът стига до евентуалното трето кандидатиране на Първанов за президент, водещият задава елементарен – т.е. ясен и логичен, въпрос:

„Чисто конституционно не съм сигурен дали точно е законно, но дали е морално?

(4 секунди пауза)

Тука... морално – не знам дали може да има такъв критерий“.

Разбира се, че няма такъв критерий. Отдавна моралът не живее тук. Още когато царските хора заговориха за „нов морал“, нещата бяха тръгнали да оттичат. Затова и изказването на Първанов вече не прави впечатление, а отминава като някакво междуметие.

Случайно или не, въпросът бе зададен от живеещият от години в САЩ гост-водещ Ясен Дараков. Живеещите отдавна тук май не се сещаме за такива елементарни въпроси.

Не се питаме морално ли е онзи ден да носиш плакати „НАТО вън!“, вчера да вечеряш като президент на масата на лидерите от Алианса, а днес да подклаждаш настроения за предателство към съюзниците.

Не се питаме морално ли е да се кичиш с етикети като „ляв“ или „социален“, а да ходиш на лов с олигарси.

Не се питаме морално ли е премиерът днес вече да повтаря колко несолидарна е Европа, а до вчера да реже ленти на надлези и подлези, построени с несолидарните пари на същата Европа.

Не се питаме морално ли е правителството да храни със същите несолидарни европейски пари най-кафявите и антиевропейски медии.

Не се питаме морално ли е да обират пред очите ни банка и от това нищо да не следва.

Не се питаме морално ли е един млад преуспял политик/бизнесмен/магистрат/издател да върти на пръста си цялата държава, а нашите избраници да не забелязват това.

Не се питаме морално ли е провалени борци срещу монополите да получават като награда поредно назначение.

Не се питаме морално ли е онзи ден да кажеш, че никога няма да подкрепиш Борисов за премиер, вчера да го подкрепиш, а днес да искаш отново да си му алтернатива.

Не се питаме морално ли е да си измиеш ръцете с някакви административни процедури и да допуснеш в общината един след друг да се събарят, самосъбарят и изгарят паметници.

Можете да продължите списъка сами.

„Тука... морално – не знам дали може да има такъв критерий. Това преценяват хората, това преценяват избирателите в крайна сметка“, продължава отговорът на Първанов.

Много е прав. Хората преценяват, че няма проблем и пак избират същите хора. Значи е напълно прав – тук няма такъв критерий.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Радев

Радев

Вече нищо не може да ме учуди в тая държавица. То законите не означават нищо, а ти, Иване, морал търсиш...
Tzi Tzi's picture
Tzi Tzi
tzi

Страхотна реакция и статия!

Страхотна реакция и статия!
kate pate's picture
kate pate
analyse this

Евала на Гоце, че отвори

Евала на Гоце, че отвори очите на Бедров за истината че в политиката няма "морално". Сега някой трябва да му обясни, че така е не само в България. И че така е откакто свят светува. Цели държави благоденстват благодарение на неморалното си поведение - Швейцария благодарение на банковата си тайна, Австрия пере парите на руските олигарси, Холандия е узаконила проституцията и наркотиците... Морално ли да се пречи на интеграцията на република Македония вече 25 години, за да не се разсърдели гърците. Морален ли беше Ньойския договор, а Ялтенската конференция!? В тоя свят моралното е изключение, и то се случва само когато служи за оправдание за някое друго неморално действие.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Грантаджиите

дето сте седнали да разсъждавате за "морал" сте точно толкова смешни и нелепи, колкото комсомолските функционери едно време, които дуднеха за "морал и право". "Морал" има в едно общество, когато хората му споделят виждания за смисъла на живота заедно. В България грантаджиите проповядвате личния интерес, егоизма и "индивидуализма" като висши ценности. Защо се учудвате, че когато обществото прегърне и започне да прилага вашия модел на мислене, престава да е общество?
Ники ☮'s picture
Ники ☮
nspirov

Тъжна работа

Колко ли е жалък животецът на човек, който слага "морал" в кавички. Моралът е лично качество, не на обществото. Ако не живееш смислено, за какво тогава? Пари, изгода, материални ценности? Катафалката няма ремарке за багаж.
kate pate's picture
kate pate
analyse this

:-)

Дълго се чудих кво прай снимка на Боце в статия за Гоце. И се сетих, кво е искал да ни каже афтора : Та те са като Ин и Ян. Най-неморлният политик се среща с най-моралния такъв. Афтора е искал да ни засили възприятията като ни подчертае контраста.

относно нещастника Рубраджия

и мужик от Тверска губерния който си позволява да ползва името и образа на мимистър -председател на България и до админите ако ги има изобщо...това е второ предупреждение.Трето няма да има защото към Вас ще пътуват съдебни призовки.....
kate pate's picture
kate pate
analyse this

Ти пък зарад Ваньо Костов -

Ти пък зарад Ваньо Костов - солташака на Цветан Василев се пенявиш бе... бесней, бесней...
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Хихи, призователят на призовките

С каква магия ще ги викаш, за дъжд или за плодородие?
 's picture

Минчо Стоянов

По темата...

Гоце Парламанов няма абсолютно никакъв шанс да бъде отново български президент!!! Такава мисъл и на сън да не ви минава! Той е политически труп и излишно се надценява.
 's picture

Дидо

Колко народ се пени за втория

Колко народ се пени за втория мандат на Гоце,как ще емигрират на Запад,ако това недоразумение стане пак президент и т.н. и к'во направиха-за да не стане Волен,чинно си пуснаха листа за тоа върл комунист.Е докато сме на принципа за "по-малкото зло",ще се мъчим още дълго време.А тия дружки още си живеят в София и псуват по телевизора само като го видят ...Тъжно,но факт.
 's picture

Captain America

До всички тролчета:

Приятели, до скоро мислех, че няма срамна работа но като гледам вашата вече не съм сигурен. Въобще, защо не си намерите ИСТИНСКА такава като нормалните хора. Ще се почувствате по-добре. Щом рабоната е направила от маймуните хора значи и за вас има надежда. :-) А Иван Бедров е както винаги точен.

:)

Eeeee, НЕ. Трети номер. :) Не Бедров, не те прочетох, щото ми писна след Слатински и Раданчо. Намерих "Днес Кремъл е изправен срещу непозната информационна реалност, в която опонент е самата околна среда" от Олег Кашин в клуб Z и си го препрочетох. :) п.с. Заглавието е "Не ни се подигравайте на милиардите", а цитираното е подзаглавие.
 's picture

Роси

Точно... и тъжно

Според мен моралът е личен - или си възпитан да си морален и да уважаваш моралните, или не ти пука. За съжаление, личният морал сякаш е смешен у нас... Аз знам, че моралните хора не могат да действат по друг начин, а "гъвкавите" гоцета вървят напред с гордо вдигнати глави, за срам...
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Не, Роси, не е така

Ти, Бедров и Костов не сте "морални", а просто сте глупави неудачници, а напъните ви будят смях у нормалните хора.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.