Мирела Демирева спечели сребърен медал в скока на височина в леката атлетика на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Самото класиране за финал е успех за 26-годишната софиянка, а тя направи нещо още по-значимо. България нямаше медал от атлетиката на олимпиада от 16 години.

Вижте кадри от успеха на Демирева от обектива на единствения български фоторепортер в Рио - КОСТАДИН АНДОНОВ:

"Имахме нужда от това отличие и се надявам успехът на Мирела Демирева да вдъхнови повече българи да вдигнат високо летвата. Надявахме се, но и знаехме, че в тази дисциплина отново може да направим пробив“, каза президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Рио по покана на МОК.

Той видя как Демирева печели сребърния медал на живо на ст. "Жоао Хавеланж", а след награждаването бе сред първите които я поздравиха. Днес Плевнелиев ще гледа финалът на ансамбъла в художествената гимнастика, а след това закриването на игрите.

Мирела с президента Росен Плевнелиев, спортния министър Красен Кралев, Тереза Маринова, последната ни медалистка в атлетиката преди Демирева - от "Сидни 2000" 

Мирела Демирева е родена на 28 септември 1989 г. в София. Състезателка на клуб “Атлетик”. Неин треньор е Рини ван Лееуин (Холандия).

Най-големите й успехи: бронзов медал от световното първенство по лека атлетика за девойки в Холандия през 2007 г., сребро година по-късно в Полша - отново на световно за девойки, европейска вицешампионка тази година в Холандия, където отново стана подгласничка на испанката Рут Бейтия. Ветеранката взе титлата в Рио.

Мирела е дъщеря на бившата ни лекоатлетка и настояща треньорка Валя Демирева.